| forside | forening | Bird Alarm | årbok |
Brukernavn:
Registrer deg som ny bruker her | Glemt passord? Passord:
Endelig Tönn!!!

Tönn hviler seg litt, så alle får sett den:-)
Øystre Folmerelva, Grong, NT , 12.06.2013
Foto: Halvor Sørhuus ©

Lenge etterlengtet syn...
Øystre Folmerelva, Grong, NT , 12.06.2013
Foto: Halvor Sørhuus ©

Skrevet av: Bård Nyberg
Sist oppdatert: 16.07.2013

I flere år har den satellittmerkede storskrikørnen Tönn surret rundt i Skandinavia sommerstid. Den har besøkt Norge flere ganger siden den ble ringmerket som reirunge i Estland for seks år siden, men hittil har det kun vært på korte besøk og en håpløs oppgave å finne den. De få gangene den har rastet flere dager, har enten området vært noe utilgjengelig, eller oppdateringene på nettsiden for prosjektet har kommet etter at den har forlatt området. Følgelig har ingen fått sett Tönn i Norge selv om den har vært innom landet mange ganger siden 2010.
Men endelig! Etter en runde rundt i hele Skandinavia, fra Finland til Hedmark, Öland, Troms, sør i Finland igjen, rundt Bottenviken til enda et besøk i sør-Sverige, for deretter å trekke nordover igjen for å slå seg ned Grong i fantastiske Nord-Trøndelag, hvor den bestemte seg for å tilbringe sommeren. Den ankom området 11. juni og har nå vært der en drøy måned.
Den første tiden ble det ikke gjort forsøk på å finne Tönn, etter mangelen på suksess tidligere år. Etter hvert viste det seg dog at fuglen var rimelig stabil i et veldig begrenset område så de første tre trege trøndere tok med seg sodd og karsk og labbet opp på en fjelltopp midt i kjerneområdet tidlig en morgen i juni. De tilbragte dagen på toppen og fikk sett Tönn sent på ettermiddagen den 26. juni da den var oppe i seks minutter og strakk på vingene. Trond Haugskott, Einar Sæter og Tore Vang var de første som fikk sett Tönn i Norge og jeg gjetter på god stemning denne ettermiddagen
De påfølgende dagene satt resten av det trønderske fuglemiljøet på samme fjelltopp og fikk studert de lokale fjellvåkene veldig godt. Selv om oppdateringene på nettsiden viste at Tönn surret rundt i området ble den ikke sett igjen før den 10. juli. Tore Reinsborg og Eirik Spets fant Tönn i selskap med en kongeørn da den trakk over fjellet østover mot E6. Sikkert god stemning denne dagen også.
Den 12. juli var det igjen et knippe håpefulle som tilbragte dagen i fjellet rundt Ådalen i Grong. Jeg hadde hatt kontakt med Urmas Sellis fra prosjektet i Estland som kunne fortelle at neste oppdatering på nettsiden sannsynligvis ville komme i løpet av fredagen. Da oppdateringen kom litt utpå dagen, viste det seg at Tönn var i skogene rett ved E6. Den flybårne Egil Ween fra Stavanger hadde nettopp ankommet fjellets topp, tomatrød og svett, måtte løpe med spreke trøndere en halvtime ned fjellet igjen. Deretter en times grov griskjøring ned til området for siste plott på kartet. Selvfølgelig midt i den svarteste skauen… Vi fant oss en kolle ute på en myr med forholdsvis grei oversikt utover området. Hadde hyggelig selskap av flere furukorsnebb og fem lavskriker i flere timer, men ingen Tönn å se. Det begynte å bli litt skyete igjen, mismotet nærmet seg maksimum og vi bestemte oss for å avslutte for kvelden. Morten Vang og jeg takket Egil Ween, Tore Reinsborg og Magne Myklebust for hyggelig samvær for deretter å kjøre i feil retning fra parkeringa. Fem hundre meters kjøring i tjukkskogen og «swoff», så fløy det ut en fugl rett foran bilen i et par meters høyde: TÖNN fem meter foran bilen en hundremeter før den svingte inn i skogen og forsvant oppover elva. Maken til adrenalinkick!
Resten av selskapet ble umiddelbart kontaktet og Tönn var så grei å fly litt rundt i elva så alle etter hvert fikk sett den. Deretter forsvant den før Olav Vollan i selskap med Trond Sørhuus og Halvor Sørhuus fant den sittende noen hundremeter nede i elva. Der tilbragte den i hvert fall to timer.
I skrivende stund er Tönn sannsynligvis fortsatt på plass i området rundt Øystre Folmerelva i Grong ettersom det er tungt skydekke og regn. Fuglen ble sist sett av Jørn Helge Magnussen og Leif Bjørn Lunde i går kveld den 13. juli.
Og til de som har tenkt seg dit : Lykke til i svartskauen....


Følg Tönn på denne linken :

http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=en

[Til artikkeloversikt]