| forside | forening | Bird Alarm | årbok |
Brukernavn:
Registrer deg som ny bruker her | Glemt passord? Passord:
Steppebrakksvale og sandterne

Steppebrakksvalen fra Orre
Orreelva, Orre, RO , 09.07.2013
Foto: Bjørn Mo ©

Sandternen i godt selskap med en av de lokale hettemåketenåringene
Brunnavika, Kolnes, RO , 13.07.2013
Foto: Bjørn Mo ©

Sandternen er ute og lufter seg litt
Brunnavika, Kolnes, RO , 13.07.2013
Foto: Bjørn Mo ©

Skrevet av: Bjørn Mo
Sist oppdatert: 14.07.2013

Jæren har slått til i sommer i form av flere rariteter og det er derfor mange tilreisende i området for tiden. Steppebrakksvalen er nok den fuglen som har trukket flest fuglekikkere til Jæren, men da en sandterne ble oppdaget i Brunnavika ble det en skikkelig bonus for mange tilreisende og et nytt kryss for både dem og mange rogalendinger.
Steppebrakksvalen ble funnet på Orre den 30. juni av Anders Brå. Den virket ikke stabil og relativt få fikk den med seg. I en uke trodde de fleste at den var borte, men da Martin Dagsland fant igjen fuglen den 9. juli var det mange glade mennesker som fikk se den spesielle og særegne fuglen. Den er fortsatt på plass i skrivende stund og fuglen utgjør det fjerde funnet i Norge (ref. www.artsobservasjoner.no/fugler ).

Sandternen i Brunnavika ble funnet av undertegnede den 13. juli. Jeg hadde syklet fra Harvalandsvatnet til Kolnes og skulle bare ta en liten tur innom Brunnavika før jeg gikk hjem. Jeg går på Kolnes nesten hver dag og i to måneder har det vært så godt som ingenting å se. Men med myrpiplerke, silkehegre og pirol på Kolnes fra i fjor høst og en amerikakrikkand fra vinter friskt i minnet er motivasjonen på plass. Gleden var mildt sagt stor da jeg endelig igjen fant noe kjekt på Kolnes. Da jeg la ut meldingen på BMS lot ikke responsen vente på seg, og det strømmet på med folk. På det meste var det rundt førti personer samlet som så på fuglen, og tilreisende var godt representert. Flott at folk holdt seg på motsatt side av bukta slik at terna ikke ble presset og holdt seg rolig slik at alle fikk sett den. Fuglen var også på plass den 14. juli og hvor lenge den holder seg blir spennende å se..

Sandterne er sett to ganger på Jæren tidligere. En trekkende på Kvassheim i 2012 og tre fugler sammen på Revtangen i 1965. Sandternen i Brunnavika er det 13. funnet i Norge (ref. www.artsobservasjoner.no/fugler ), men arten blir ofte sett trekkende eller kort rastende og er derfor svært vanskelig å få sett i Norge. Dette er den første fuglen i Norge som har vært på samme sted i mer enn en dag.

[Til artikkeloversikt]