[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Bonapartesnipe i Kurefjorden  XML
Forumoversikt » Identifikasjon
Forfatter Innlegg
PetterMedlem siden: 12/08/2009 10:25:25
Innlegg: 54
Bosted: Kristiansand
Offline

Stussa litt over bildene på artsobs av bonapartesnipene fra Kurefjorden 24. april. På det ene bildet ses nebbet på den ene fuglen. Er ikke det litt vel langt til bonapartesnipe å være?? Hva er det bortsett fra hvit overgump som indikerer at dette er bonapartesniper? Er tundrasnipe utelukket?

mvh,
Petter

This message was edited 1 time. Last update was at 21/05/2011 21:42:03

BOTMedlem siden: 12/04/2009 23:04:41
Innlegg: 31
Offline

Enig i at nebbet er i lengste laget for bonapartesnipe, og det (samt at det tok lang tid før vi kunne konstatere at overgumpene var hvite) bidro til at det tok litt tid før vi clinchet bonaparte, selv om det raskt ble arbeidsteorien i felt.

I mine øyne er beina alt for korte (nebbet også) og fasongen feil for tundrasnipe, som også burde begynt å fremvise litt rødfarge i slutten av april. Detaljer i bryst og hode (særlig på fuglen til høyre) samt overside er også feil i forhold til tundra, men helt fine for bonaparte.

Ellers er de utstikkende vingespissene bak halen gode støttekarakterer fra de fleste andre småvadere. Foruten den hvite overgumpen, selvsagt.

mvh

Bjørn Olav
PetterMedlem siden: 12/08/2009 10:25:25
Innlegg: 54
Bosted: Kristiansand
Offline

fikk bare inntrykk av at nebbet var mye lengre og mer nedadbøyd enn hva som skal være typisk for bonapartesnipe. Vet du om nebblengden på fuglen deres er innenfor normal variasjon hos arten?

du vet ikke tilfeldigvis om noen bilder på nettet av andre bonapartesniper med den nebblengden?

mvh,
Petter
AHAMedlem siden: 17/11/2009 12:43:08
Innlegg: 4
Offline

Bildene og videoen viser ganske klare bonasniper i mine øyne. Gratla m kanskje årets mest overraskende funn
AHa
PetterMedlem siden: 12/08/2009 10:25:25
Innlegg: 54
Bosted: Kristiansand
Offline

Nebbet er som du sier litt for kort for tundrasnipe også, men beinlengde kan man vel la seg lure av på sovende fugl se f.eks på disse to:

http://2.bp.blogspot.com/_oAhlCXJR_cQ/SsjxclMlnHI/AAAAAAAADqA/100Jy5iR3E0/s1600-h/Curlew+Sandpiper2+MH.JPG

http://3.bp.blogspot.com/_-_mFvtcXvrI/TM9ib52NF2I/AAAAAAAABes/tyG9AskddL8/s1600/Curlew+Sandpiper-Plum+Is+Area+10-23-10+436.jpg

2K tundrasnipe har vel gjerne ikke fått noe rødfarge i april? Kunne du presisert hvilke detaljer i hode og bryst som indikerer bonapartesnipe og ikke eks. tundrasnipe. Dere fikk vel et klarere inntrykk i felt enn hva som kan ses på bildene.

Interessant diskusjon om tundrasniper:
http://www.oceanwanderers.com/BSmallSHorebird.html

Men ja, dere har sikkert rett
BOTMedlem siden: 12/04/2009 23:04:41
Innlegg: 31
Offline

Takk Anders! Og takk for kritiske bemerkninger, Petter! Det er nettopp dette som er noe av styrken ved Artsobs og forumet på FO-sidene, det at alle kan være med å kvalitetssikre funn. Jeg tar deprimerende ofte feil til å ha holdt på med fugl i 30 år og må la mye passere ubestemt, men når jeg først claimer en bombe, er jeg svært sikker i min sak. Så også i dette tilfellet, selv om det i seg selv langt fra er noen garanti for at bestemmelsen er korrekt. Derfor er også dokumentasjon gull verdt, og burde være påkrevd i langt flere situasjoner enn praksis er i dag.

Tundrasnipe var faktisk aldri et reelt alternativ da fuglene ble sett i felt. Fuglene så rett og slett ikke ut som det i det hele tatt. Til ære for deg har jeg lastet opp en videosekvens til, på http://goo.gl/bYWW3 Denne viser også den andre fuglen i aksjon og demonstrerer forhåpentligvis enda tydeligere at de korte beina, korte halsen, lange vingene, ikke så alt for lange nebb samt den konsekvent framoverlutende posituren taler et ganske så tydelig språk. Karakterene i hals og hode som jeg siktet til er særlig den distinkte strekingen som går som et tydelig bånd tvers over brystet og at de har antydning til rødbrun kalott. Men det er i mine øyne kombinasjonen av strukturen og den hvite overgumpen som først og fremst clincher fuglene som bonapartesniper.
PetterMedlem siden: 12/08/2009 10:25:25
Innlegg: 54
Bosted: Kristiansand
Offline

Flott å få sett fuglene på video også! Skjønner bedre hva du mener etter å ha fått sett begge fuglene i bevegelse. Synes ofte det kan være vanskelig å bedømme kroppsfasong osv. på sovende vadere. Har ofte inntrykk av at bonapartesniper gir et intntrykk av å ha enda mer langstrakt kroppsfasong enn fuglene deres. Uansett, gratulerer med spennende funn! Vet du om det finnes mange aprilfunn fra Nord-Europa?
 
Forumoversikt » Identifikasjon
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team