[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Sammenlign egne krysselister med andres  XML
Forumoversikt » Feltornitologene.no
Forfatter Innlegg
ØHAMedlem siden: 05/03/2009 22:45:53
Innlegg: 62
Offline

Da kan jeg endelig melde om en nyhet på feltornitologene.no igjen.

Det er nå mulig å sammenligne egne krysselister mot andres og på en rask måte få oversikt over forskjeller. Det er mulig å sammenligne egne lister mot inntil 5 andre personer samtidig, og det kan gjøres for nær sagt alle type lister - både norgeslista, årslister, alle utenlandslister og vp-lista. Du må være pålogget for å bruke dette og vil da finne en link til nyvinningen når du går inn på hver enkelt liste.

Dersom du vedlikeholder utenlandslister på feltornitologene.no er du forøvrig i godt selskap. 526 personer har nå en eller flere utenlandslister registrert, det eksisterer lister for 129 ulike land og totalt er det lagt inn 74 278 utenlandskryss! Av dette har det blitt generert opp totalt 46 723 vp-kryss. Så det skulle kunne være noen å sammeligne seg med.

I tillegg til dette er selve vedlikeholdet av utenlandslister gjort enklere ved at du nå kan få opp en landsliste av alle de artene som er krysset for det aktuelle landet og bruke denne for å legge til arter. Dette vil være spesielt nyttig ved opprettelse av nye lister, men også som kontroll på at listen man har er korrekt. Vi håper med dette at enda flere finner veien til feltornitologene.no for å legge inn sine krysselister og være med på moroa
ØHAMedlem siden: 05/03/2009 22:45:53
Innlegg: 62
Offline

Nå er det også mulig å sammeligne egne årslister. Du vil få sammelignet årslistene for inntil de 6 siste årene.

I etterkant av at vi lanserte sammenligning av lister har det kommet en del tilbakemeldinger om feil i andre folks lister. Typisk arter krysset for land der de åpenbart ikke finnes i - feil som rette vedkommende høyst sannsynligvis ikke er klar over selv. At slike feil avdekkes i fellesskap er en høyst positiv bivirkning da det totalt sett vil kunne øke kvaliteten på listene, men skal vi få utnyttet dette til fulle må det være en måte å få kommunisert disse feilene videre. Hvordan dette kan gjøres er noe vi vil se på fremover.

ØHAMedlem siden: 05/03/2009 22:45:53
Innlegg: 62
Offline

Som nevnt - gjennom å sammenligne utenlandslister ble det enkelt å identifisere potensielle feil i andres lister og mange rapporterte også dette til oss. Som lovet - det er nå laget et system for å håndtere dette

Det er lagt til rette et system der hver enkelt selv kan varsle direkte til vedkommende en mistenker å ha en potensiell feil i listene sine. Dersom du mottar et slikt varsel vil dette fremkomme tydelig under seksjonen for utenlandslister på siden som viser dine krysselister. Du vil da kunne ta stilling til om det faktisk er en reel feil som er rapportert og eventuelt rette denne, eller du kan velge å ignorere den. Har man først mottatt et varsel på en gitt art for et gitt land, vil man ikke motta flere varsler på den samme kombinasjonen senere. Den som ønsker å varsle vil få beskjed dersom det allerede er gitt et varsel tidligere. Det nye systemet er således laget for ikke å generere en masse unødig og gjentakende "støy".

Vi oppfordrer alle til å bruke varslingssystemet slik at vi kollektivt øker kvaliteten på krysselistene!
BOTMedlem siden: 12/04/2009 23:04:41
Innlegg: 31
Offline

Fin funksjon! Er det mulig å få til det samme for kommunelister?
ØHAMedlem siden: 05/03/2009 22:45:53
Innlegg: 62
Offline

Inntrykket var at det var på utenlandslistene forekomsten av feil var høyest, hvilket ikke er helt unaturlig ettersom man da kan plukke fritt og ubeskjedent blant 10 000 arter. Rommet for å røre det til på en kommuneliste burde være noe trangere, men dersom det skulle være et reelt behov for å korrigere hverandre her også vil vi vurdere å gjøre noe med det.

Apropos kommunelister bør det vel også innrømmes at disse har blitt litt stemoderlig behandlet på feltornitologene.no. Litt av årsaken til dette er vel at artsobservasjoner.no gjentatte ganger har blitt lovpriset og hyllet for sine automatisk genererte kommunelister. Hvis interessen for de fremdeles er der burde vi kanskje løfte de opp fra glemselen igjen? Noen som mener noe om det?
PetterMedlem siden: 12/08/2009 10:25:25
Innlegg: 54
Bosted: Kristiansand
Offline

blir vel kanskje mye arbeid å skulle opprette kommunelister også? Med tanke på at dette fungerer greit på artsobs er det vel begrenset hvor stor interessen vil være for det. Er ikke sikkert oppslutningen ville bli stor nok til at det er bryderiet verdt.

Er jo derimot gode muligheter til å prioritere verdensliste, VP-lister osv. Der slipper man hvertfall konkurranse fra artsobs. I likhet med norgeskryss burde det derimot bli en mulighet for å spesifisere dato og lokalitet dersom man ønsker. Muligheter for sikkerhetskopiering hadde også vært bra

At verdenslista er oppdatert med henhold til taksonomi er også viktig. Med en økende mengde norske fuglekikkere som reiser utenlands blant annet med NOF Travel er det vel naturlig at interessen for verdenskryssing og VP-kryssing vil øke.
 
Forumoversikt » Feltornitologene.no
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team