[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Iberiagransanger ved Levanger (Munkeby klosterruiner)  XML
Forumoversikt » Identifikasjon
Forfatter Innlegg
vbu



Medlem siden: 06/03/2009 15:31:39
Innlegg: 101
Offline

men i går kveld, søndag, når vi var masse folk på stedet, lokket fuglen ivrig ved flere anledninger.
Da er det er kanskje noen som har dokumentasjon av lokkelyden? Det hadde i såfall vært meget interessant å få dette ut på nett.

Mvh,
Vegard
PGY



Medlem siden: 03/09/2009 16:38:07
Innlegg: 3
Offline

Opptak av lokkelyden er nok viktig.

De siste årene har jeg hørt mange gransangere med varierende avikende lokkelyder. De fleste om høsten (både tidlig og sent), men også om våren. En del av disse er nok østlige (ut i fra utseende), men en god del ser helt normale ut.

Dette er noe nytt. Før var det kun på senhøsten en kunne høre rare gransangerlyder i mine hjemtrakter.

Per Gylseth
tao



Medlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Hei

Bare så det er sagt så er det knekkende likegyldig om NSKF-medlemmer får sett og hørt fuglen i felt. Når fuglen en gang skal behandles er det kun foreliggende dokumentasjon som blir vektlagt. For et førstefunn for landet og i særdeleshet for en vanskelig art som denne må dokumentasjonen være vanntett for at arten skal kunne tas inn på Norgeslisten.

Relevant dokumentasjon er skriftlig beskrivelse av uteseende og sang (her har Eirik kommet godt i gang), bilder i felt og hånd, lydopptak av sang og lokkelyd gjerne med sonogram, biometri og blod-/fjærprøve. Så her er det bare å sette i gang og dokumentere.

Når det gjelder biometri er følgende formel viktig (Salomon mfl. 1997):

X = 0,283WL - 0,036P10 + 0,269WP + 0,31T

For 95% av iberiagransanger hanner skal x da bli større enn 26,4, dvs. lengre og spissere vinger og lenger tars.

WL = vingelengde (max. chord.)
P10 = lengde på innerste (10.) håndsvingfjær
WP = vingespisshet som regnes ut som følger ((P3-P10)/WL)x100
T = tarslengde
P3 = lengde på 3. håndsvingfjær talt utenfra (ofte den lengste)

Tarsmål må tas med skyvelær.

Lykke til!

mvh

TAO

This message was edited 2 times. Last update was at 08/06/2010 22:15:20

CTI



Medlem siden: 11/06/2009 15:42:54
Innlegg: 12
Offline

Jeg skal selvsagt ikke konkludere noe med tanke på Munkebysangeren, men har valgt å ikke reise opp for å se den. Lyden høres på meg ut som en skikkelig hybrid hvor starten av sangen er veldig chiff chaff gransanger aktig. Slutten stemmer mer med Iberia selvsagt, men har enda ikke hørt et opptak av ekte Iberia som chiff chaffer i starten slik Munkebygransangeren gjør. At drakten heller ikke er spot on, hjelper heller ikke selvsagt.

Jeg vil derimot gjerne kommentere TAOs formel som angivelig skal være så viktig. Formelen inneholder svært detaljerte tall ned til tre siffer bak komma (tusendels millimeter?). Når man så vet hvor stor interundersøkervariabilitet som må finnes (dvs hvis man tar hundre ringmerkere vil alle mål som tas sprike adskillige millimeter) så skjønner ikke jeg at man kan påstå at dette er mer nøyaktig enn hva felttegn som feks sang vil være. (Hadde vært fint med et gjennomtenkt og godt tilsvar på dette... )

Skal NSKF godkjenne mål gjort i hånd som er så spesifikke kan jeg ikke skjønne annet enn at man trenger en detaljert og god video som viser nøyaktig hvordan ringmerkeren har utført målingene. Ellers vil det være en relativ lett sak å få målene til å passe inn til den arten man ønsker (slik mange feltornitologer kanskje kan ha en tendens til å gjøre?? ) En aldri så liten kuriositet i så måte er at det ble fanget en hunn gransanger på Munkeby i dag hvor et av to mål passet perfekt for Iberiagransanger!
tao



Medlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Vel, jeg har ikke regnet meg frem til denne formelen selv og kan dermed ikke gå god for den personlig. Men regner med at den har noe for seg siden den er referert i bla. artikler i British Birds (har ikke ref. tilgjengelig for øyeblikket).

At det er nok av desimaler er jeg ikke uenig i. I og med at fangstforsøk er/var på gang fant jeg det nyttig å legge ut formelen slik at de nødvendige mål kan tas. Bruk av formelen forutsetter selvfølgelig en meget erfaren ringmerker og nødvendig utstyr, dvs. skyvelær og pinnelinjal. Det er også en forutsetning at ringmerkeren er kjent med hvordan disse målene skal tas, det er forøvrig beskrevet i Svenssons ringmerkingsguide. En vanlig metode for å redusere målefeil er å ta alle mål flere ganger, evt. av flere personer og bruke middelverdien. En nøytral tilnærming til oppgaven er selvfølgelig også en forutsetning. Som Christian nevner kan all form form dokumentasjon manipuleres.

Denne skal som sagt skille mellom 95% av hannene av gransanger og iberiagrans i hekkeområdene. Merk at den kun er gyldig for hanner. Jeg går ut fra at gransanger i hekkeområdene dreier seg om collybita, så om den er gyldig i forhold til abetinus skal være usagt. Jeg ser frem til å prøve ut formelen på vanlige gransangere selv så det er synd sesongen her i sør er over.

Biometri vil uansett kun være en brikke i puslespillet. Som du ser i innlegget mitt over kommer relevant dokumentasjon i mange former. Men skulle fuglen bli fanget inn må altså flere ulike mål kombineres og jeg håper det blir gjort forsøk på å bruke denne formelen siden enkeltstående mål har liten verdi for denne arten.

mvh

TAO
eig



Medlem siden: 22/04/2009 21:37:18
Innlegg: 19
Offline

Brukte 4 timer på fuglen ikveld...Den sang ikke veldig aktivt, og jaktet insekter flere ganger imellom sangstrofene. Den hadde vel litt treigere sang ikveld enn da jeg først hørte den på lørdag. I tillegg hadde den ved 3-4 anledninger chiff-chaff som varte i over 5 sek. Fikk ca 20 min med sangopptak.

Men lokkelyden ble dessverre ikke hørt en eneste gang, til tross for at vi nesten ble lurt. Trodde jeg hadde fått opptak av lyden da lokkelyd ble hørt fra samme busk som iberian satt og sang. Immidlertid viser det seg at en av de merkete fuglene fra i morges, holder seg tett sammen med iberiagransangeren. Denne hunnfuglen (hadde rugeflekk ved fangst idag tidlig iflg ringmerkerne) kommer ofte med lokkelyd (vanlig gransangerlyd), og de to holdt sammen i hele kveld. Siden iberiasangeren ikke blir jaget bort av andre hanner, så er de nok trolig i par. Om de har egg eller ikke vet jeg ikke, siden hunnen (ringmerket) var såpass mye å se i buskene.....burde vel ruget om den hadde egg? Den ble heller ikke sett med mat i munnen, så ikke vet jeg helt hva som er reirstatus her.

Uansett vil jeg på bakgrunn av dette oppfordre de som evt er der for å dokumentere lokkelyd om å være ytterst forsiktig og påpasselig med at de faktisk hører lyd fra rett individ. Som nevnt tidligere bør lokkelyd bekreftes ved uavbrutt synsobs mellom sang og lokkelyd.

Angående formelen som TAO nevner, så synes jeg det er helt rett å gjøre folk oppmerksom på hvilke mål som er viktig. Men som CTI, og forsåvidt forfatterene av artikkelen selv påpeker (se min link til Salomon et al 2003) vil kun små feil i mål gjøre store utslag på resultat og konklusjon på artstilhørighet. Derimot er standard vingelengde bra for å skille underartene av iberia fra hverandre.

Eirik
EWE



Medlem siden: 22/03/2009 16:22:57
Innlegg: 62
Offline

Etter å ha besøkt lokasjonen i går må jeg desverre si at jeg er veldig skeptisk til at dette er iberiagransanger basert på lyd.

Sangen er riktignok 3 delt som diskutert, men den innledende strofen er for gransangerlik og ikke minst for lang. Typisk skal Iberia ha veldig kort strofe.

Dessuten sang fuglen i perioder ren gransanger sang, og må vel derfor nå karakteriseres som en såkalt "mixed singer". Denne type fugler er diskutert opp og i mente i mange land, og en kan ikke konkludere med art for slike individ uten DNA analyse.

Tror ikke en gang biometriske mål vil holde da en evt hybrid fort kan havne i iberia-land i formlene som trolig er mer indikative enn ekstremt pålitelige (vil jeg tro...).

Et annet dårlig tegn er at den aktuelle fuglen gav fra seg lokkelyd som definitivt ikke var iberia-lik; men mer som en rett gransanger tone (men med gransanger assosiasjoner).

Tror derfor at en fjerne iberia fra listene igjen

Men når det er sagt; hadde en DNA analyse vist at det faktisk er en iberia så vil jo det kaste nytt lys over mixed-singers problematikken (hvem har lært av hvem, evt hybrid)

Så ikke gi opp, fang den inn og få blod.....uten blod fra denne fuglen blir det aldri noen konklusjon, det tør jeg påstå!

Egil

eig



Medlem siden: 22/04/2009 21:37:18
Innlegg: 19
Offline

Forsåvidt litt enig med Egil her at fuglen nå bør karakteriseres som "mixed singer" etter gårsdagens eget besøk. "Mixed singers" finnes også i hekkeområdet for iberia langt unna ovelapp/hybridsonen. Samtidig finner man flest "mixed singers" i hybridsonen og mens de fleste av disse viser hybridtegn ved mitokondriell dna-analyse så er det også en god del fugler som viser rene iberiagener. I Britishbirds artikkelen som EWE linker til, står det mer om fenomenet helt i slutten av artikkelen. Vitenskapelig sett synes jeg vel at om dette viser seg å være en ren gransanger, så er det langt mer interessant enn om dette er iberia. Da bør nemlig bøkene skrives om! Så oppfordingen går til alle ringmerkere i landsdelen - fang den og ta fjær eller blodprøve av den.

Husk at ved en evt fjærprøve må man nappe ut fjøra så fjærsekken blir med (det er der blodet ligger). Det nytter ikke å klippe av fjær med saks. 1 stjertfjær og 3-4 kroppsfjær burde vel holde, og samtidig ikke påvirke fuglen nevneverdig.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/06/2010 09:29:06

 
Forumoversikt » Identifikasjon
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team