[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
PRESSEfotografer i aksjon...et evigvarende problem?  XML
Forumoversikt » Kryssing
Forfatter Innlegg
TWAMedlem siden: 22/03/2009 09:58:03
Innlegg: 4
Offline

Hei
Det er få fugler jeg har sett i gjennom livets som gjør så uslettelig inntrykk som en lappugle. Når mulighet byr seg til å få et glimt av en av skogens konge så er jeg ikke sen om å be. Flotte bilder på nett gjorde ikke lysten mindre. Tok derfor turen med gode venner ned til Hvaler for å få med meg kongen over alle konger.
Da vi endelig kom ned til plassen ble vi møte av masse smilende mennesker som tydeligvis hadde fått sett storheten. Samtidig fikk vi beskjed om at fuglen nettopp hadde flydd litt lenger inn i skogen fordi noen hadde prøvd å komme den ekstra meteren nærmere fuglen. Ikke et uvanlig fenomen i disse fototider tenkte jeg…. En stadig strøm av nye mennesker dukket opp i skogen, etter hvert fant vi Lappugla igjen 100 meter lengre sør i skogen. Vi stod på 20-25 meter fra fuglen å kunne nyte det vakre synet. Bilder kunne du få i bøtter og spann. Så skjer det som i mine øyne er det utrolige 2-3 fotografer uten å ta hensyn til fugl eller mennesker går rett mot fuglen, under treet som den sitter i og rigger opp utstyret 5-10 meter bak fuglen. Lappugla virket stresset og satt konstant i 20 minutter og vred seg rundt bakover mot fotografene.
At noen vil nærmere og nærmere har alltid vært et problem. Det nye for meg var at disse fotografene/fuglefolk viste absolutt null respekt for fugl og mennesker. Noen av oss prøvde å signalisere til de aktuelle fotografene at dette kanskje ikke var så lurt, men fikk kun sure kommentarer tilbake.
Interessen for fotografering har økt kraftig de siste årene men moralen og etikken ser ut til å være mindre viktig. Større linser gjør bare at folk vil enda nærmere. I mine øyne er dette et økende problem. Har observert den trenden ikke bare på Hvaler men også flere andre steder i Norge.

Jeg mener ikke med dette at man ikke kan gå nærme en fugl man ønsker å fotografere, men når man ser at fuglen er stresset så bør det vel ringe et par bjeller......?

MDAMedlem siden: 15/06/2009 17:28:30
Innlegg: 15
Offline

Denne atferden blant fotografere der de sender sure blikk eller kommentarer tilbake til meg når jeg ber dem ikke å presse fuglen eller stresse den unødig, det har jeg alt for ofte opplevd her på Jæren.
Så den trenden er ikke noe nytt, dessverre. Snart kommer kulda og mye snø her og man kan være ganske så sikkert på at flere fotografere står på tur for å stresse fuglene stadig vekk.
ØHAMedlem siden: 05/03/2009 22:45:53
Innlegg: 62
Offline

Som Truls etterspør burde det så avgjort ringt noen bjeller her - temmelig høyt også.

Når et 20-talls fremmøtte kollektivt tar hensyn til både lappugla og andre skuelystne ved å ta oppstilling på en avstand som ugla tilsynelatende er komfortabel med er det ganske spesielt å bevitne de to nevnte fotografene rase forbi og besvare anmodninger om å holde igjen med beskjed om å passe egne saker. Ikke minst når fuglen minutter i forveien hadde blitt støkket vekk som følge av nettopp slik fremferd. Når folk oppviser så åpenbare mangler når det kommer til helt normal hensynsfull og etisk opptreden er det trolig lite en kan gjøre, men noen burde kanskje hviske de i øret at de sannsynligvis ville fått langt triveligere naturopplevelser dersom de tok inn hyggelig sosial omgang som et element i det hele.

Nå aner jeg ikke hvem disse to personene var, men skulle de rote seg inn på feltornitologenens forum hadde det vært interessant å høre hvordan de selv opplever sin egen tilstedeværelse og fremferd i felt.
andersfmMedlem siden: 24/11/2009 19:44:10
Innlegg: 2
Offline

Flott at noen tar opp dette. Var der selv og så idiotene i aksjon. Fotoutstyret blir bare bedre og bedre men endel folk blir aldri fornøyde uansett hvor nærme de kommer.
Virker som lappugla i larvik også ble presset unødvendig når en ser bildene som har blitt lagt ut.
Neste " bomba" jeg finner vil jeg sansynligvis holde kjeft om, i alle fall om jeg skulle være så heldig å finne en lappugle.
Enig i at det alltid har forekommet råttene epler men det virker å ha blitt et tiltagende problem.
Også på mongolpipen på Mølen viste flere denne skamløse oppførselen selv etter å ha blitt gjordt oppmerksom på at fuglen var presset mye og at flere folk var på vei.
Jeg oppfordrer alle til å tenke seg om to ganger før de legger observasjoner ut på netter og bombevarsleren.
 
Forumoversikt » Kryssing
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team