[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Oppdateringer på feltornitologene.no  XML
Forumoversikt » Feltornitologene.no
Forfatter Innlegg
ØHAMedlem siden: 05/03/2009 22:45:53
Innlegg: 62
Offline

Jeg vil bruke denne tråden til å informere om endringer og oppdateringer som gjøres på nettsidene. Dere må gjerne kommentere på det som legges ut her.

En ny versjon har altså blitt lagt ut nå. Denne omfatter følgende endringer:

 • Opplisting av Norgeslisten markerer nå kryss som er underkjent med et rødt ikon slik at det skal være lettere å få oversikt over disse. Dette gjelder altså når du ser på din egen liste.

 • Dersom du legger til ett nytt kryss (ikke flere av gangen) til Norgeslisten kommer du direkte til detaljbildet der du kan legge til dato- og lokalitetsinformasjon. Tidligere ble du sendt tilbake til listeoversikten.

 • VP-kryss! Dette har vært lovet en stund, og du kan nå endelig opprette krysseliste for Vest-Palearktis. Så snart du har opprettet denne vil den oppdateres automatisk etterhvert som du legger til/sletter arter fra krysselister for de landene som inkluderes i VP. Du kan altså ikke vedlikeholde VP-lista direkte, men du må gjøre det via landslistene. Hvilke land dette er finner du ved å følge linken "Krysseregler" under hovedmenypunktet "krysselister". Merk at Russland som eneste land blir delt som følge av avgrensningen av VP, og derfor forekommer to ganger i landslisten du velger fra når du legger til nye utenlandskryss. VP-krysselistene er også lagt ut åpent.

 • Lokale BV-meldinger på forsiden. Vi viser nå de tre siste lokale meldingene i tillegg til de nasjonale som har vært vist til nå.


 • Øyvind
  HEG  Medlem siden: 20/03/2009 20:03:35
  Innlegg: 9
  Offline

  Flotte greier det. Har stor tiltro til den nye siden. Dette blir bra

  Men er det ikke listeoversikt på edelkryss? Har funnet ut hvordan jeg krysser edelkryss, men for nye brukere virket dette litt vanskelig. Burde kanskje være på samme måte som vanlig kryss, med mulighet for massekryss.

  Mvh.
  Håvard
  ØHA  Medlem siden: 05/03/2009 22:45:53
  Innlegg: 62
  Offline

  Lister for edelkryss er nok blandt tingene som ikke er så altfor langt unna. Det samme gjelder for øvrig også fylkes-, kommune- og utenlandskryss.

  Har funnet ut hvordan jeg krysser edelkryss, men for nye brukere virket dette litt vanskelig. Burde kanskje være på samme måte som vanlig kryss, med mulighet for massekryss

  Dette kunne nok vært gjort noe enklere enn slik det er per idag der du må klikke deg inn på hver enkelt art og hake av at du har den som edel. Selv om dette er noe du bare må gjøre en gang, så er det jo ikke mindre tungvindt av den grunn Det er vel ikke umulig at det kommer noe bedre rundt dette etterhvert.

  Øyvind
  HENKEN  Medlem siden: 22/03/2009 08:48:47
  Innlegg: 10
  Bosted: Sandefjord
  Offline

  Har vært veldig stille her en stund nå, noe som kanskje en indikasjon på at ting har satt seg og at siten er ferdig opprustet?

  Virker ikke som det er stort behov for en slik nettside i Norge, når man ser hvor lite aktivitet det er her. Kan jo nesten virke som også denne siten er i ferd med å dø hen, i alle fall på forumsidene. Mine meninger betyr vel nada her ettersom jeg ikke er betalende medlem eller krysserkjendis, men jeg ville oppfordret til å senke terskelen for å skrive. Jeg tror det gjøres ved å opprette sosiale tråder (som feks krysserhistorier) i en off topic del på forumet og at det holdes en enda hyggeligere tone, debatanttene i mellom. Ikke at det er noe problem for de innvolverte, men det kan muligens skremme potensielle bidragsytere som er usikre på egne evner? En side kan være ytterst faglig og seriøs, samtidig som den er mer åpen og appetittelig for massene.

  Hva med dere som ikke skriver? Kom med ønsker å bidrag da vel! Jeg er i alle fall blant dem som virkelig ønsker et aktivt og seriøst fuglefora, med fokus på sjelden fuggel og kryss. Men også som et redskap for å lære, kontakte og diskutere med likesinnede.

  Over til spesifike ønsker, foruten nevnte brukerprofiler :

  - Hele krysserlister hvor NSKF artene er markert med rødt, som på den eldre versjonen. Det finnes lokale kryss som er på høyde, eller t.o.m tyngere enn nskf-kryss. Feks mener jeg Avosett, Snøugle feks. veier tygre enn Glente for å nevne noe. Mulig dette tar mer plass, og/eller gjør systemet treigere dog? Nå er det ikke noe i veien for å føre opp dato/sted på lokale godbiter om man ønsker det, men likevel.

  - Jeg mener fortsatt man bør vurdere visningsalternativer for kategorier (A-D) samt underkjente/ikke-innsendte kryss, som på club300.

  - Å kunne opprette utenlandslister UTEN å måtte registrere norgesliste. Man bør kunne velge Norge som land på VPlistene feks, uten at disse er på visning under norgeskryss.

  - Legge ut bilder, uten å ha lister på forumet. Dette skjønner jeg overhode ikke poenget med, for å være ærlig.

  "Det var alt"


  This message was edited 1 time. Last update was at 07/08/2009 11:10:04

  vbu  Medlem siden: 06/03/2009 15:31:39
  Innlegg: 101
  Offline

  Fint at folk engasjerer seg og har synspunkter og forslag til FO siden.

  Jeg er vel ikke helt enig i at denne siden er i ferd med å dø hen. Vil vel heller si at den er i ferd med å våkne etter lang tids dvale. Det har vært en jevn aktivitet på forumet og fotogalleriet i sommer selv om det er en relativt rolig årstid. Vi har til og med fått ut flere artikler i sommer! Det bør vel også forventes en økt aktivitet etter hvert som trekkeseongen tar til for alvor.

  Valg av profil mhp forumtopics, galleri, artikler osv er også helt bevisst. Vi ønsker å ligge innenfor et relativt snevert aspekt ved fuglekikking rundt formålsparagrafen til FO: Feltornitologi med spesiell fokus på sjeldne fugler i Norge. Det er derfor ikke et mål å ha allverdens tema presentert på siden kun for å øke antall innlegg osv. Men skal ikke utelukke at noen av forslagene til Henrik kan være aktuelle. Skal vi kalle det "kvalitet" fremfor kvantitet.

  Krysselistene vil bli videreutviklet fremover. Av ulike årsaker har dette ligget i ro i etter lanseringen. Det kan /vil omfatte både tekniske spesifikasjoner, visningsformer, type lister m.m.

  Når det gjelder henvisning til den gamle Club300 siden i Norge skjønner jeg ikke helt argumentasjonen. Det er ikke gjort noen store endringer i forhold til denne. Det var kun A-C arter som var kryssbare så langt jeg minnes, og reglene den gang krevde godkjennelse av NSKF arter på lik linje med dagens regler (hvorvidt dette ble fulgt opp i praksis er en annen sak). Den store diskusjonen på Club300 siden i sin tid var vel heller om man skulle kutte ut C arter og kun ha en rendyrket A-B liste...

  På FO sidene har vi prøvd å føre en tett linje ovenfor NSKF for de arter det gjelder rett og slett for å ha en objektiv vurdering av hva som kan listeføres og ikke. Hva er mer naturlig enn å følge den offisielle norske listen i en norsk krysseliste? Dersom D arter på et tidspunkt blir inkludert i den norske artslisten er det naturlig å følge dette. Vi kunne tatt med D og E arter her og nå, men det finnes vel tamfuglklubber for de som digger slikt ?

  Det er vel mulig i dag å opprette utenlandslister UTEN å ha en Norgesliste. Men hvorfor vil man egentlig ha en offentlig VP liste men ikke en offentlig Norgesliste? Er det for å krysse arter man egentlig ikke skal krysse? Reglene for Norgeslisten vil jo uansett være gjeldende i den "norske" delen av VP listen. Man omgår altså ikke regelverket, så jeg ser ikke dette som et stort poeng. Det vil jo bare være mer tungvindt dersom man må dobbeltregistrerer for å få norgeskryss inn i VP listen. Krysselistene på FO er ment for at man skal kunne sammenligne lister. De som av en eller annen grunn ikke ønsker det står jo fritt til å la være.

  Avsluttningsvis vil jeg si at det selvsagt er positivt med mest mulig aktivitet på FO siden, men dette skal ikke gå på bekostning av sidens særegenhet og målgruppe. Det finnes mange andre alternative hjemmesider for andre topics. Dessuten skal hjemmesiden være en informasjonskanal for medlemmene av FO i tillegg til en "åpen" nettside. "Nytteverdien" er derfor todelt.


  Mvh,
  Vegard

  This message was edited 2 times. Last update was at 07/08/2009 13:12:52

  ØHA  Medlem siden: 05/03/2009 22:45:53
  Innlegg: 62
  Offline

  HENKEN wrote:Har vært veldig stille her en stund nå, noe som kanskje en indikasjon på at ting har satt seg og at siten er ferdig opprustet?


  Det er helt korrekt at oppdateringsraten (altså funksjonelt) på sidene har vært lav de siste månedene, hvilket undertegnede må ta ansvar for. Dette vil forhåpentligvis bedre seg utover høsten, da vi har mange forbedringer, ideer og innspill vi ønsker å få realisert. Ferdig blir man uansett aldri

  HENKEN wrote:Virker ikke som det er stort behov for en slik nettside i Norge, når man ser hvor lite aktivitet det er her. Kan jo nesten virke som også denne siten er i ferd med å dø hen, i alle fall på forumsidene. Mine meninger betyr vel nada her ettersom jeg ikke er betalende medlem eller krysserkjendis, men jeg ville oppfordret til å senke terskelen for å skrive. Jeg tror det gjøres ved å opprette sosiale tråder (som feks krysserhistorier) i en off topic del på forumet og at det holdes en enda hyggeligere tone, debatanttene i mellom. Ikke at det er noe problem for de innvolverte, men det kan muligens skremme potensielle bidragsytere som er usikre på egne evner? En side kan være ytterst faglig og seriøs, samtidig som den er mer åpen og appetittelig for massene.


  Det er selvsagt ikke et stort behov for en hjemmeside som feltornitologene.no i Norge, men det er forhåpentligvis et stort behov for den innen vårt lille kryssemiljø Synes folk har bidratt godt til sidene etter relanseringen jeg, selv om man selvsagt alltid kunne ønske seg enda mer. Oppfordringen din om å bidra støttes dermed.

  Vi har selvsagt kjøreregler på vårt forum og overtramp (språkbruk, personangrep, osv) vil naturligvis bli moderert vekk med pisk til den som står som avsender. Vi har dog ikke hatt noen tilfeller av dette til nå. At en diskusjon kan gå litt varm er vel egentlig bare naturlig og av det gode så lenge debattantene holder seg innenfor grensene for hva som er akseptabelt. Kunne vært interessant å høre hvordan andre oppfatter FO-forumet.

  Du etterlyser en off-topic-kategori, men det skal vi da ikke ha. Som Vegard skriver ønsker vi primært innlegg som faller inn under FOs formålsparagraf, og da er vi on-topic Merk at vi har en generelt-kategori som skal fange opp innlegg som ikke hører hjemme i de mer spesifikke kategoriene. Har du en god krysserhistorie så legg den gjerne her, eller enda bedre, ta kontakt med oss slik at vi kan legge den ut som egen artikkel med bilder og det hele.

  HENKEN wrote:- Legge ut bilder, uten å ha lister på forumet. Dette skjønner jeg overhode ikke poenget med, for å være ærlig.


  Vi har tatt den antakelsen at de fleste feltornitologer er interessert i å føre lister. Når det er gjort mener vi videre at det å laste opp bilder faktisk blir enklere. Perfekt er dette derimot ikke, det blir f.eks umulig for en å laste opp bilder av en art på vegne av en annen når en selv ikke har sett arten... Så her vil det nok komme endringer etterhvert.

  Mvh
  Øyvind
  HENKEN  Medlem siden: 22/03/2009 08:48:47
  Innlegg: 10
  Bosted: Sandefjord
  Offline

  For å ta det siste først:

  "Det er vel mulig i dag å opprette utenlandslister UTEN å ha en Norgesliste. Men hvorfor vil man egentlig ha en offentlig VP liste men ikke en offentlig Norgesliste? Er det for å krysse arter man egentlig ikke skal krysse? Reglene for Norgeslisten vil jo uansett være gjeldende i den "norske" delen av VP listen"

  Nei, det er ikke mulig om man vi ha en komplett liste, ettersom man ikke får med de norske kryssene. Og nei, det handler ikke om å krysse arter man egentlig ikke skal krysse, da hadde det vært mye enklere å ta det i et land hvor arten forekommer mer hyppig for å ungå mistenksomhet. For meg er det kanskje snakk om rundt 10 arter jeg bare har sett i Norge, hvorav flere er LRSK kryss som ikke krever noen godkjennelse engang. Hva med de av oss som IKKE er intressert i norgeskryss, men som kun krysser VP, Verden, Europa osv? Jeg hadde håpet på et tilbud til oss som faller litt utenfor FO's målgruppe også, mtp hvor få skådere det er her til lands... Jeg reiser på kryssetur i blant, men gir blanke i hvor mange jeg har og hva jeg har sett innenlands. For meg er verden blitt såpass globalisert at det ikke mer mer stas å reise en hel dag til Lista for å krysse Bieter, når jeg kan ta et billigere fly til sydligere strøk å bade i arten. Slik jeg ser det, burde det være valgfritt hvilke lister man har lyst til å legge ut. Slik det er nå må man ha Norgesliste for å kunne delta i krysseravdelingen. Slik var det jo ikke før! Men dersom denne nettsiden egentlig bare er for norgeskryssere (slik jeg får inntrykket av), og ikke kryssere generellt, er jo saken grei. Men vi andre har ting å bidra med vi også...

  Mulig at det er å ta i når jeg skriver dø hen, men det er udiskutablelt at forumet benyttes vel sjeldent. Om styret i FO er fornøyd med dagens innhold og opplegg, skal jeg ikke si noe på det. Jeg vet om en god bråta skådere som hadde hatt mye å bidra med her og som leser i blandt, men som aldri bidrar. Jeg lurer på hvorfor egentlig, de er jo intressert i samme sak og det er ingen alternative nettsider...

  "Når det gjelder henvisning til den gamle Club300 siden i Norge skjønner jeg ikke helt argumentasjonen. Det er ikke gjort noen store endringer i forhold til denne. Det var kun A-C arter som var kryssbare så langt jeg minnes, og reglene den gang krevde godkjennelse av NSKF arter på lik linje med dagens regler (hvorvidt dette ble fulgt opp i praksis er en annen sak). Den store diskusjonen på Club300 siden i sin tid var vel heller om man skulle kutte ut C arter og kun ha en rendyrket A-B liste... "

  Ja, det var bare A-C arter og reglene var vel at kun godkjente arter skulle "telle," men i praksis hadde man visningsform slik at både underkjente og ikke-innsendte kryss kom med. Vinn-vinn situasjon! Skjønner veldig godt argumentasjonen din og andres (vi tar ikke en ny kryssediskusjon her) rundt regelverket på dette, men jeg håper du klarer å se det fra mitt/vårt ståsted også.

  E-arter er forøvrig ingen intressert i, Selv om du liker å sette D-artene i samme bås virker det som Forskjellen på Rødhodeand (reg A) og Hjelmfiskand (reg D) feks er jo egentlig ganske liten. Parkene i nabolandene våre bades over av Rødhodeender og disse ser og kan oppføre seg identisk med ville fugler. Jf Bøffelanda på Kilen, den hadde nok blitt godkjent hvis ikke ringene hadde blitt oppdaget... Så det blir litt feil å sette D og E-arter i samme bås, selv om det åpenbart var ment som en spøk fra din side Vegard

  Brukere som meg må være fryktelig slitsomte (dere overlever siden det bare er meg forløpig) så om det noen gang kommer rang (kort og beskrivende tekst av bruker under avataren) vil jeg ha "sutrus" eller "Han slitsome" Deal?
  vbu  Medlem siden: 06/03/2009 15:31:39
  Innlegg: 101
  Offline

  Nei, det er ikke mulig om man vi ha en komplett liste, ettersom man ikke får med de norske kryssene.
  Nei ikke om man vil ha en komplett VP liste, men det går vel fint om man vil ha en nasjonal liste fra et annet land enn Norge (slik jeg tolket kommentaren).

  Hva med de av oss som IKKE er intressert i norgeskryss, men som kun krysser VP, Verden, Europa osv?
  Da er det jo bare å legge inn de artene du mangler i Norgeslisten. Med kun 10 arter vil ikke norgeslisten din vises uansett (pr i dag vises kun lister med 100+ kryss offentlig) Problem solved...

  Slik jeg ser det, burde det være valgfritt hvilke lister man har lyst til å legge ut. Slik det er nå må man ha Norgesliste for å kunne delta i krysseravdelingen.
  Det ER valgfritt. Du MÅ ikke ha norgesliste med mindre du vil ha en VP liste da denne av praktiske grunner summerer opp de nasjonale listene til en VP liste. Da kan man slå to fluer i en smekk ved å få både ulike nasjonale lister og VP lister i en og samme vending. Dersom man ikke VIL ha diverse nasjonale lister (inkl norgesliste) tar man bare med de artene man trenger fra hvert land for å få komplett VP liste og gir blaffen at de ulike listene (inkl norgeslisten) ikke er komplette.

  men i praksis hadde man visningsform slik at både underkjente og ikke-innsendte kryss kom med
  Man hadde kun en visningsform, akkurat slik det er i dag. Og i teorien kunne man legge inn alle tenkelige kryss, akkurat slik som i dag. Og reglene sa at kun godkjente funn som var sendt inn senest året etter observasjonen kunne krysses, akkurat som i dag. Men regelverket ble ikke fulgt opp, det har vi tenkt å gjøre i dag....

  Forskjellen på Rødhodeand (reg A) og Hjelmfiskand (reg D) feks er jo egentlig ganske liten. Parkene i nabolandene våre bades over av Rødhodeender og disse ser og kan oppføre seg identisk med ville fugler. Jf Bøffelanda på Kilen, den hadde nok blitt godkjent hvis ikke ringene hadde blitt oppdaget...
  Uenig. Det er alltid et spørsmål omkring ender og spontanitet. Rødhodeand er en vanlig hekkeart i Europa som også finnes i fangenskap på lik linje med de fleste andre andearter. Hjelmfiskand er en Nord Amerikansk art som også finnes i fangenskap i Europa. I samsvar med hva som er gjengs oppfatning i de fleste sjeldenhetskomiteer i Europa vil sannsynligheten for at en rødhodeand er av spontant opphav være relativt stor (men ikke 100%), mens sannsynligheten for at en hjelmfiskand er spontan er vesentlig mindre. Slik vil man vurdere sannsynligheten for spontanitet fra art til art og i tillegg vurdere hvert enkelt funn individuelt. Dette er ingen eksakt viten, men man forsøker å komme så nærme sannheten som mulig. Da kan det være en fordel å se litt hvordan ting vurderes utenfor Norge også. Når det gjelder bøffelanda er det langt fra sikkert at den ville havnet i kategori A selv om ringer ikke hadde blitt sett selv om mange velger å tro det. Så kan man selvsagt diskutere om D arter burde inkluderes i den offisielle norske listen. Det er det ingen planer om av gode grunner.

  Så det blir litt feil å sette D og E-arter i samme bås, selv om det åpenbart var ment som en spøk fra din side Vegard
  Både ja og nei


  Mvh,
  Vegard


  This message was edited 2 times. Last update was at 07/08/2009 15:23:33

  HENKEN  Medlem siden: 22/03/2009 08:48:47
  Innlegg: 10
  Bosted: Sandefjord
  Offline

  Ok. Jeg ser de tekniske fordelene med dagens løsninger på VP lista (den som er mest aktuell for meg) og velger å kaste inn håndkleet hva den saken gjelder. Der hadde jeg ikke kommet noen vei om jeg hadde kverrulert til jeg ble blå uansett. Jeg noterer meg at jeg dessverre for min del har et relativt ulikt syn på ting enn de som bestemmer.

  Man hadde kun en visningsform, akkurat slik det er i dag. Og i teorien kunne man legge inn alle tenkelige kryss, akkurat slik som i dag. Og reglene sa at kun godkjente funn som var sendt inn senest året etter observasjonen kunne krysses, akkurat som i dag. Men regelverket ble ikke fulgt opp, det har vi tenkt å gjøre i dag....

  Hadde vært artig å høre hva Kersbergen mente om dette. Slik jeg husker det var dealen på Club300 at man fritt kunne legge ut underkjente og ikke-innsendte arter på lista (kom på visninga og på counten) , men at normen var at det kun var de godkjente kryssene som var det viktigste sammnligningsgrunnlaget. Altså, alle kryss kom med på lista, men ikke alle kryss hadde lik verdi.Jf fargekodene... Det er i tillegg mye mindre jobb for administrasjonen og ikke måtte følge opp gud og hverman. Kanskje dere på toppen er redde for juksemakere som skal stinge seg til toppen? De ville blitt uglesett og listene ville blitt slettet uansett. Dette er et såpass lite miljø at alle ville skjønt at noe var galt om jeg feks hadde hatt 360+ kryss over natta. Men ingen fare gutter, jeg hadde trivdes som listefyll rundt midten der. Men det svir å ikke kunne legge inn det jeg vet jeg har sett, men som aldri fant veien til NSKF. Det er endel, mtp at jeg har tross alt sett på fuggel hele livet. Det eneste Mølengullet (99) jeg har fått oppleve, får jeg ikke brifet med, da den aldri ble innsendt tiltross for å ha blitt sett av 2 NSKF'ere bl.a. Jeg var min første tur på Mølen året ETTER willetsnipa hadde takket for seg, for øvrig.......

  Når det gjelder NSKF's vurdering av enkelte D-arter har jeg ingen faglig kompetanse til å tvile på noe som sikkert er veldig gjennomtenkt og vel diskutert både innenlands og utenlands. Likevel stiller jeg meg noe forundret over at feks Rødhodeand virker "lett" å få godkjent i kat A med hensyn til hvor ekstremt vanlig arten er i fangeskap og at Hjelmfiskand er bortimot umulig å få klinsja. Når man ser influxen av (N)Amerikanske ender i Europa de siste tyve åra, kan man lure på om disse etterhvert har blitt mindre sansynlige enn diverse sydeuropeiske andefugler... Nå finnes selvsagt Rødhodeand storsett over hele v. Europa og mer til, men det finnes MANGE arter som er ekstremt vanlige der nede og som ikke kommer hit altfor ofte. Jeg tror i alle fall det større sansynlighet å se en Rødhodeand med bakgrunn fra en park i Danmark eller England i Norge, enn en vill fugl fra Spania. Rødhodeand er vel ikke en årlig art i Norge, men det har Amerikakrikk blitt...

  Så forskjellen på endel A-arter og D-arter er ikke større enn ganske liten. E-arter derimot, da snakker vi garantert søppel som feks Svartsvane. Ikke i nærheten av det samme...

  This message was edited 2 times. Last update was at 07/08/2009 18:22:21

  EWE  Medlem siden: 22/03/2009 16:22:57
  Innlegg: 62
  Offline

  Synes siden fungerer bra med tanke på hva som er intensjonen.
  Henken bør vel klemme til med en global krysseside da en norsk krysseside som FO tydeligvis faller utenfor hans interessefelt.

  Men det er vel på tide med edelkryss liste? Kommune-fylke-lokasjon osv er jo dekket i mangfold på artsobservasjoner...eller?

  .....og muligens bør en ikke bare liste X-meldinger men også I/XX-meldinger....i disse feilbestemmingstider mener jeg....kunne vært greit for utenlandske nettsider å få fjernet div obser de henter fra siden

  Egil
  vbu  Medlem siden: 06/03/2009 15:31:39
  Innlegg: 101
  Offline

  Slik jeg husker det var dealen på Club300 at man fritt kunne legge ut underkjente og ikke-innsendte arter på lista (kom på visninga og på counten) , men at normen var at det kun var de godkjente kryssene som var det viktigste sammnligningsgrunnlaget. Altså, alle kryss kom med på lista, men ikke alle kryss hadde lik verdi.Jf fargekodene
  Det er feil! Reglene VAR lik dagens. Fargekodene var laget kun for å synliggjøre om en obs var innsendt og evt godkjent nettopp pga regelen om at NSKF obser skulle være innsendt senest året etter observasjonen. Det var ikke lov å krysse obser som ikke var godkjent av NSKF. Om dette ble fulgt opp er en helt annen sak.

  Likevel stiller jeg meg noe forundret over at feks Rødhodeand virker "lett" å få godkjent i kat A med hensyn til hvor ekstremt vanlig arten er i fangeskap og at Hjelmfiskand er bortimot umulig å få klinsja.
  Og likevel har det ikke vært en kryssbar rødhodeand i Norge siden 1998-99 før fuglene på Jæren dukket opp i vår. Det var forøvrig kryss for meg tross 10 års relativt intens kryssevirksomhet... Mao drøsser det ikke rundt av arten tross for at den er ekstremt vanlig i fangenskap. OG som nevnt vil det uansett være en individuell vurdering rundt status på hvert enkelt funn. Jfr tamme og utprega skye rustender på Jæren...

  E-arter derimot, da snakker vi garantert søppel som feks Svartsvane. Ikke i nærheten av det samme...
  Vel, nå begynner faktisk svartsvane å bli såpass vanlig i Europa at det i enkelte land diskuteres å plassere arten i kategori C på lik linje med mandarinand og kanadagås... Skal ikke være lett...


  Vegard

  This message was edited 1 time. Last update was at 07/08/2009 19:53:23

  HENKEN  Medlem siden: 22/03/2009 08:48:47
  Innlegg: 10
  Bosted: Sandefjord
  Offline

  ...Det er feil! Reglene VAR lik dagens...
  Javel, praksisen på Club300 var i såfall bedre enn den tiltenkte her

  "Og likevel har det ikke vært en kryssbar rødhodeand i Norge siden 1998-99 før fuglene på Jæren dukket opp i vår."

  Ingen kryssbar Rødhodeand siden slutten av 90-tallet? ehhh, mener du du stabile dyr nå? Og i så fall, hva har det med saken å gjøre? Er alle funnene siden den gang underkjent eller plassert i D eller E ? Høres veldig mystisk ut! Da må isåfall et par stykken her fikse på krysselistene sine.

  Vel, nå begynner faktisk svartsvane å bli såpass vanlig i Europa at det i enkelte land diskuteres å plassere arten i kategori C på lik linje med mandarinand og kanadagås... Skal ikke være lett...

  I land som Nerderland ja, der arten er satt ut, på lik linje som Fasan i Norge. Fortsatt søpplefugl...

  God helg dere! Bare en uke til Premier Leauge og verden starter igjen.

  Henrik
   
  Forumoversikt » Feltornitologene.no
  Gå til:   
  Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team