[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Knoppsjøorre  XML
Forumoversikt » Identifikasjon
Forfatter Innlegg
PetternMedlem siden: 16/07/2012 17:29:55
Innlegg: 2
Offline

Var det noen som fikk tatt noen bilder av denne fuglen?

Ser at flere har sett "flokken" med sjøorre, men få som fikk med seg knoppsjøorren. Ser at det kan være vanskelig å plukke ut denne arten i en så stor flokk, men på denne tiden av året så er det stor mulighet for at den er stasjonær med resten av flokken tenker jeg.
PetternMedlem siden: 16/07/2012 17:29:55
Innlegg: 2
Offline

Å som ny på dette forumet, så regner jeg med at det er slike ting som kan spørres og diskuteres under identifikasjon i dette forumet?
vbuMedlem siden: 06/03/2009 15:31:39
Innlegg: 101
Offline

Fuglen ble ikke dokumentert. Men som du sier er det vel en god sjanse for at fuglen holder seg i området. Vet ikke hvor mye utskifting det er i flokkene på Jæren midtsommers, men forstod det slik at flokken var noe mindre søndag i forhold til lørdag.

Mvh,
Vegard Bunes
taoMedlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Hei

Som Vegard skriver er fuglen dessverre ikke dokumentert på noen som helst måte. Jeg hadde kun med meg mobil med kamera da fuglen ble oppdaget. Kunne nok fått noen "record-shots" med denne gjennom teleskopet, men jeg glemte det helt bort siden jeg prioriterte å få studert fuglen nøye og gitt beskjed til andre. Pga. andre avtaler måtte jeg forlate fuglen før andre observatører kom frem. Ikke lenge etter at jeg gikk begynte det å blåse opp og flokken la seg etterhvert lenger ut fra land. Resten av lørdagen og søndag/mandag har forholdene ikke vært gode for å se etter fuglen.

I den tette sjøorre-flokken kreves det både lite vind, så godt som ingen bølger eller dønninger, godt (med)lys og opphold. I tillegg må fuglene ikke ligge lenger ut enn ca. max en km og ikke minst være våkne. Da fuglen ble oppdaget på lørdag formiddag var det optimale forhold (vindstille, havblikk, overskyet, opphold og sola i ryggen) samtidig som flokken kun lå ca. 400-500 meter fra land og drev aktivt næringssøk. Knoppsjøorren lå da i en flokk på ca. 210 sjøorrer. Et stykke unna (ca. 1 km.) lå ytterligere en flokk på ca. 65 sjøorrer. På søndag og mandag lå flokken på ca. 200 sjøorrer samme sted, men de lå og sov mye og værforholdene gjorde det som sagt meget vanskelig, om ikke umulig, å plukke ut riktig fugl. I dag tirsdag var forholdene på morgenen ganske fine, men nå var flokken redusert til kun ca. 100 fugler. Ytterligere 50-60 fugler lå spredt nordover langs Borestranda, men knoppsjøorren var dessverre ikke blant disse.

Likevel tror jeg nok at fuglen (i likhet med brilleanda som heller ikke er gjenfunnet på mandag/tirsdag) fremdeles befinner seg et sted langs kysten av Jæren. Mange av sjøorrene er i kraftig vingemyting og flokkene blir nok derfor liggende. Knoppsjøorren er ikke i vingemyting og jeg klarte ikke å se om svingfjærene var nye eller gamle. Aktuelle steder å se etter fuglen er foruten området rundt Fuglingane og Borestranden også Byberg/Hellestø, Solastranden, Hafrsfjorden, Revtangen, Vik, Refsnessanden og Brusanden. Alle disse områdene har som regel større eller mindre flokker med sjøorrer på sommeren. Den totale sommerbestanden på Jæren er nok over 500 fugler. Det er verdt å merke seg at sjøorrene tilsynelatende næringssøker mest aktivt om natta. De er derfor mest aktive tidlig på morgenen og seint på kvelden. Da kommer de som regel også nærmere land. På dagen ligger de gjerne langt ute og med hodet under vingen.

Så sjansen for å finne igjen fuglen bør absolutt være tilstede. Det kreves imidlertid riktige værforhold, besøk på tidlig morgen eller kveld og leting på de ulike lokalitetene nevnt over (sikkert flere potensielle steder også).

Utseendemessig er fuglen nærmest identisk med 1st summer male stejnegeri på denne plansjen:

http://birdingfrontiers.com/2011/03/09/stejnegers-and-white-winged-scoters/

Nebbet er noe mindre utfarget, dvs. det røde/oransje området er noe mindre. Viktigste kjennetegn er ærfugl-hodeprofilen, rød-oransje farge på nebbet, klart forskjellig fra sjøorrenes gule og den mer fremskutte fjærkanten på nebbet. Fremskutt fjærkant og mindre omfattende farget området på nebbet bidrar til at avstanden mellom øyet og nebbets fargede område blir betraktelig større enn hos sjøorre. Dette er gjerne det beste kjennetegnet. Merk at fuglen mangler hvit "nike-logo" ved øyet og ikke har nebbknopp.

Etter nærmere studier av bilder er jeg komfortabel med opprinnelig id av fuglen som tilhørende underarten stejnegeri

mvh

Tor A. Olsen
 
Forumoversikt » Identifikasjon
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team