[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Beste feltjakke?  XML
Forumoversikt » Generelt
Forfatter Innlegg
BOTMedlem siden: 12/04/2009 23:04:41
Innlegg: 31
Offline

Hvilken ytterjakke passer best til fuglekikking? Har i disse førjulstider søkt litt på tester av allværsjakker, skalljakker og jaktjakker, men ingen ser ut til helt å passe mine kriterier.

Min jakke skal funke greit året rundt, men optimalt under vandring på en forblåst utpost med lette regnbyger om høsten.

Mine kriterier er, i prioritert rekkefølge:
- Vindtett og tilnærmet vanntett. Det er tross alt det en jakke er til. En form for membran må vel da til.
- Lydløs! Eller i det minste svært lite svisj og knirkelyder, siden jeg skåder like aktivt med ørene som med øynene.
- Ikke-skrikende farger, men helst ikke olivengrønn eller kamuflasjemønstret. Krigen er tross alt over..
- Avtagbar hette - ørene må alltid være fri (ref. forrige pkt.), og hetta er dessuten i veien for optikkreimer.
- Forholdsvis tynn, lett og smidig, ikke for tykt fór (tar heller flere lag klær under), den bør ikke ta for mye plass nedpakket.
- Grov glidelås, så den kan opereres med hansker eller våte/kalde fingre.
- Gjerne litt store lommer siden jeg bærer skopet i reimer på ryggen og dermed ikke bruker tursekk.
- Slitesterk. Ganske viktig, men ingen jakke tåler vel piggtrådgjerdene jeg forserer uansett.
- Tilhørende bukse er greit, men ikke viktig.
- Pris må vel nevnes, men jeg betaler det det måtte koste for en jakke som stiller alle krav over.

Det er nok kombinasjonen av de tre første punktene som er utfordringen her..

Hører gjerne andre meninger og ikke minst: tips om konkrete modeller!

mvh

Bjørn Olav
TWAMedlem siden: 22/03/2009 09:58:03
Innlegg: 4
Offline

http://www.bhphotovideo.com/c/product/211966-REG/Domke_735_005_Photogs_Convertible_Jacket_Vest_XX_Large.html
Judas


[Avatar]

Medlem siden: 25/05/2009 15:58:49
Innlegg: 5
Offline

Det finnes mye bra på markedet nå for tiden. Dog er vel den største utfordringen å finne jakker uten hetter, det har alle de jeg foreslår her unntatt en. Jakken som egentlig tilfredsstiller alle kriterier untatt det estetiske er Norrønna Finnskogen http://tinyurl.com/ckjgco6 . Men personlig synes jeg at den ser så grell ut at den blir uaktuell av den grunn.
Da er Norrønna Recon http://tinyurl.com/cvneaqp bedre, men den er ikke helt lydløs og i overkant paramilitær utseendemessig.
Et annet alternativ jeg dog tror kan fungere bra som feltjakke er Patagonia River Salt http://tinyurl.com/br3l7mz Egentlig en flufiskejakke, men med regulær passform. Denne har meget god lommekapasitet. Er vel ikke så halvgal prismessig heller.
Personlig bruker jeg Arcteryx Theta AR http://tinyurl.com/cqy36m7 og er meget fornøyd. Og Theta SL Hybrid http://tinyurl.com/cnpbgnv varianten har sogar mulighet for å skjule hetten og ser faktisk ut til å tilfredsstille alle kriteriene dine. Det eneste jeg er usikker på er lommekapasiteten. Litt dyre, men fantastiske når det gjelder kvalitetet. Og dessuten ser de såpass bra ut at de fungerer utmerket i det sivile liv også. Alternativt kan du sjekke ut Arcteryx Alpha LEAF http://tinyurl.com/cr7q8fe , der er lommene store nok. Men de er dyre, vanskelige å få tak i og dessuten litt i den paramilitære enden av skalaen rent visuelt.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/11/2012 12:08:41

Judas


[Avatar]

Medlem siden: 25/05/2009 15:58:49
Innlegg: 5
Offline

En annen jakke som jeg glemte å nevne, er det amerikanske forsvarets ECWCS Cold Weather Parka, jeg har den selv og den er meget bra. Det er dog ikke noen skalljakke, da den har et tynt for. Den er faktisk bortimot lydløs og jeg har sett at den kommer i varianter hvor hetten kan gjemmes bort. Den vanligste utførelsen er naturligvis ymse camomønster, men det ligger iallefall en ensfarget blå også på ebay http://tinyurl.com/bdlbxyk .
En annen jakke som ligner og ser lovende ut er denne http://tinyurl.com/ak6mvvl .

Lykke til!

Sebastian
BOTMedlem siden: 12/04/2009 23:04:41
Innlegg: 31
Offline

Takk for gode og velbegrunnede tips! Disse må jeg gå gjennom i detalj og helst teste selv i butikk.

Arcteryx Theta SL Hybrid virker veldig lovende. Hvis ikke, ligger det nok an til at jeg må renonsere på noen kriterier, f.eks. knyttet til hette og/eller farge. Noen jakker virker også i overkant korte (f.eks. LEAF) - hadde ikke tenkt på det som et mulig kriterium.

Kanskje jeg også må gå ytterligere ned på kravet til vanntetthet, siden de fleste membran-produkter ikke har et ytterlag av børstet mikrofiber, noe som trolig må til for å gjøre en membran-jakke lydsvak. Det finnes nok et betydelig større utvalg hvis man kan gå for impregnert ull, bomull eller andre myke stoffer. For er det en ting jeg ikke kan fire nevneverdig på, så er det kravene til lydnivået.

Hører gjerne flere meninger og flere tips!

mvh

Bjørn Olav

This message was edited 1 time. Last update was at 18/11/2012 11:30:47

Judas


[Avatar]

Medlem siden: 25/05/2009 15:58:49
Innlegg: 5
Offline

Hei!
Har ett tips til. Simms produserer klær for fluefiskere og jeg har selv en jakke som er lydløs og vanntett, dog altfor kort da den er beregnet til bruk sammen med vadebukser. Sjekket dog ut hjemmesiden deres nå og fant denne http://www.simmsfishing.com/site/windstopper_softshell_jkt_2011.html?id=pQWphxkY:80.203.109.6 Simms har ellers mye kule klær av høy kvalitet og hvis du går på hjemmesiden ser du at de omtaler sin "Windstopper Softshell Hoody" som quiet og man kan derfor anta at "Windstopper Softshell Jacket" også er det.

Brukeranmeldelsene på jakken er også meget gode, dessuten har de også et par litt mer diskrete varianter fargemessig uten at de tenderer mot det paramilitære. Vet at de selger Simms på Nordisk Fiskeutstyr på Lysaker Brygge.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/11/2012 15:36:38

 
Forumoversikt » Generelt
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team