[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Ny artikkel om slektskap innen Acrocephalidae  XML
Forumoversikt » Kryssing
Forfatter Innlegg
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Ingen nye arter - bare så det er sagt.

Men det vil i løpet av året bli publisert en artikkel i Journal of Molecular Phylogenetics and Evolution om slektskap mellom ulike arter innen de tradisjonelle slektene Acrocephalus og Hippolais. Mye stemmer overens med andre artikler som har stått på trykk de siste fem årene eller så. Det foreslås en ny navnsetting, som følger:

Opaca, pallida, caligata, rama og aedon (tilgi meg hvis noen av disse ennå ikke er registrert i Norge) kommer i slekten Iduna (sammen med to Chloropeta). Disse er ikke nærmere i slekt med de gjenværende Hippolais (grå-/spotte-, gul-/oliven) enn de er med Acrocephalus. Eventuelt kan aedon skilles ut i egen slekt Phragmaticola.


Fregin, S., Haase, M., Olsson, U., Alström, P., Multi-locus phylogeny of the family
Acrocephalidae (Aves: Passeriformes) – the traditional taxonomy overthrown, Molecular Phylogenetics and Evolution (2009), doi: 10.1016/j.ympev.2009.04.006
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Hei igjen,

Jeg ser at i

A Re-evaluation of Phylogenetic Relationships within Reed Warblers (Aves: Acrocephalidae) Based on Eight Molecular Loci and ISSR Profiles
Original Research Article
In Press, Accepted Manuscript, Available online 5 June 2014
Tayebeh Arbabi, Javier Gonzalez, Michael Winkhttp://www.sciencedirect.com/science/journal/aip/10557903

så er tykknebbsangeren foreslått flyttet til en egen slekt igjen. Ikke så overraskende med tanke på den avvikende morfologien (i forhold til de gjenværende artene i Iduna).
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Og hei igjen.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ibi.12174/abstract kan man nå finne sammendraget av en kommende artikkel i The Ibis med tittel:

Mitochondrial phylogeography of the Eurasian Reed Warbler Acrocephalus scirpaceus and the first genetic record of A. s. fuscus in Central Europe

Innholdet er i hovedsak at rørsangeren skilte lag fra den afrikanske A. baeticatus for omkring 700.000 år siden (ikke lenge i artsdannelsesperspektiv). Rørsangerens underart avicennae (arabiske halvøy, Nordøst-Afrika) skilte lag fra den grenen som ble fuscus+scirpaeus for omkring 500.000 år siden og de to siste skilte lag for omkring 400.000 år siden.

Undersøkelsen viste for øvrig at det var mange feilbestemte skinn i samlingene som ble brukt. En del myrsangere var bestemt til rørsangere og en del fuscus var bestemt til scirpaceus. Dette siste gjaldt i hovedsak Israel, hvor begge underarter forekommer. Et maifunn av fuscus fra Tyskland ble oppdaget.

Og jeg skulle ønske jeg hadde snappet en fjær av en grå rørsanger jeg merket i slutten av september for 20 år siden.
 
Forumoversikt » Kryssing
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team