[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Rødstrupesanger  XML
Forumoversikt » Identifikasjon
Forfatter Innlegg
GMOMedlem siden: 12/10/2009 23:27:03
Innlegg: 26
Offline

I to nylig publiserte artikler om rødstrupesanger signert Lars Svensson (i hhv. Bull. BOC og British Birds) kommer det fram at stjerttegningene er av stor viktighet med hensyn på å skille formene fra hverandre. Mer kjente karakterer, som undersidefargen, er også viktig, men ikke like avgjørende som stjerten. Det foreslås også å dele opp formene i tre arter:

Western Subalpine Warbler Sylvia inornata (S. i. inornata og S. i. iberiae)
Moltoni´s Warbler S. subalpina
Eastern Subalpine Warbler S. cantillans (S. c. cantillans og S. c. albistriata)

Forslaget til ny taksonomi er selvfølgelig ikke vurdert ferdig av AERC eller BOURC ennå, men vil sannsynligvis bli fulgt da gjennomgangen til Lars Svensson er sedvanlig robust.

For de som er interessert i videre kartlegging av norsk forekomst av rødstrupesanger sensu stricto og som ikke har den nye kunnskapen fra de nevnte publikasjonene (de fleste norske fuglefolk), gjelder altså å få dokumentert mengden og formen på mørkt/lyst på de ytterste stjertfjærene.

Jeg mistenker at en unødvendig stor andel av de norske funnene ikke er tilstrekkelig dokumentert, og at de en gang i nær framtid dessverre vil bli stående som ubestemte rødstrupesangere.

Geir Mobakken

https://sites.google.com/site/geirmobakkennorsk/

PetterMedlem siden: 12/08/2009 10:25:25
Innlegg: 54
Bosted: Kristiansand
Offline

Ny artikkel om identifikasjon av hanner av de forskjellige "artene" av rødstrupesanger

http://www.surfbirds.com/Features/subalpine13/main.html
GMOMedlem siden: 12/10/2009 23:27:03
Innlegg: 26
Offline

Jeg leser på oppdaterte nettsteder at både sjeldenhetskomiteen og navnekomiteen nå har kommet på banen i forbindelse med revurdering av eldre funn av rødstrupesanger.

Selv om underartene ennå ikke har fått offisiell artsstatus har sistnevnte komité gitt de nye navn. Mens den østlige opprettholder det opprinnelige navnet og den vestlige blir rødbrystsanger, får den sentrale navnet maquissanger. Således er to navn basert på morfologi og ett på habitat.

Personlig synes jeg ordet maquis er veldig unorsk, dernest bryter det med det utseendebeskrivende navnet til de to andre. Hvis navneforslaget er nettopp det og ikke endelig foreslår jeg rosenbrystsanger.

Geir
GMOMedlem siden: 12/10/2009 23:27:03
Innlegg: 26
Offline

Det mest fornuftige og praktiske må være å bruke det opprinnelige navnet rødstrupesanger for framtidige ubestemte individer (det later det til å bli noen av). Dernest å mynte nye, helst samstemte, navn for hver av de tre formene. Da vil bruken av navnet rødstrupesanger være lett å tolke som et individ som ikke er bestemt til art, bare gruppe. Dette på lik linje med f.eks. beringlo og bonellisanger.

Geir
 
Forumoversikt » Identifikasjon
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team