[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Rødfotand, stokkand o.a.  XML
Forumoversikt » Kryssing
Forfatter Innlegg
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Hei,

I The Auk 131 (4) 528-538 2014 er det publisert en artikkel som tar for seg "stokkand-komplekset" i Nord-Amerika; "Rapid radiation and hybridization contribute to weak differentiation and hinder phylogenetic inferences in the New World Mallard complex (Anas spp.)", Lavretsky, Hernandez-Banos & Peters.

Anvendt på rødfotanda i Tønsberg (og andre "rødfotender"), så skulle artikkelen kunne leses slik: På molekylært (DNA) nivå er det ikke mulig å avgjøre om et gitt individ deler haplotyper med stokkand pga hybridisering eller fordi de begge stammer fra en felles stamform. På makronivå: Vi kan ikke vite om en rødfotand med trekk i fjærdrakten som minner om stokkand, har det fordi den er et resultat av hybridisering eller fordi genpoolen til rødfotanda også omfatter gener for disse karaktertrekkene, som da tilfeldig kommer til uttrykk hos enkelte individer. Begge deler kan være tilfelle.

Det er bare om lag 180.000 år siden stokkanda og rødfotanda skilte lag, mest sannsynlig for en stamform som sto dagens stokkand nær, og genpoolen til rødfotanda kan fremdeles inneholde gener her og der som koder for stokkandhannlike draktkarakterer. Eventuelt kan den ha kvittet seg med dem, men fått en ny injeksjon ved en senere hybridiseringshendelse (introgresjon) f.eks. under siste istid.

Sagt på en annen måte. Tanken om at rødfotender med enkelte stokkandtrekk nødvendigvis er hybrider, har ikke noen sunn vitenskapelig forankring. En slik tanke er mer et resultat av en ide om en idealisert, ren og genetisk særpreget rødfotand enn av virkeligheten selv.

På samme måte vil det trolig også kunne være med f.eks. hvithodespurv kontra gulspurv. Var den felles stamfaren gul? Ja, i så fall kan noe gult i fjædrakten hos en hvithodespurv også være resultatet av at denne arven kommer til uttrykk hos enkelte individer uten at det er resultatet av hybridisering.

Geir Sverre Andersen
PetterMedlem siden: 12/08/2009 10:25:25
Innlegg: 54
Bosted: Kristiansand
Offline

PDF er tilgjengelig her:

http://aoucospubs.org/doi/pdf/10.1642/AUK-13-164.1
TEHMedlem siden: 18/08/2009 22:08:17
Innlegg: 8
Offline

Takk for innlegg om rødfotand vs. stokkand. Sist jeg var inne på artsobservasjoner hadde noen gjort rødfotand hannen i Tønsberg om til hybrid. Jeg lurer på hva som er bakgrunnen. Den er godt dokumentert og vingene har også vært studert inngående tidligere. Ekspertert har også uttalt at det er rødfotand. Noen som vet årsaken til at observasjonen er endret?

Det er jo merkelig at andre observasjoner av hunnfugler, som trolig er like vanskelige å påvise total "renslighet" hos blir stående.

Mvh,
 
Forumoversikt » Kryssing
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team