[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
BirdLife taxonomy  XML
Forumoversikt » Kryssing
Forfatter Innlegg
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Hei,

Det har gått noen år siden det ble fattet vedtak om at NSKF skulle følge AERC TAC sin taksonomi. Siden den gang har BirdLife kommet i gang med eget taksonomisk arbeid, et arbeid som ser ut til å gå fortløpende. Se http://www.birdlife.org/datazone/info/taxonomy . NOF er jo tilsluttet BirdLife. Er ikke tiden nå inne til å skifte grep og følge BirdLife sin taksonomi i stedet?

Riktignok ville da polarsisiken forsvinne i dragsuget, men det er vel bare fordi det har mye for seg å betrakte den som en underart i stedet.

Geir Sverre Andersen
vbuMedlem siden: 06/03/2009 15:31:39
Innlegg: 101
Offline

1. Hvilke anerkjente systematikere er det som sitter i BTC?

2. Er det noen andre land i Europa som bruker denne BTC-systematikk?
GMOMedlem siden: 12/10/2009 23:27:03
Innlegg: 26
Offline

NSKF følger ikke anbefalingene fra AERC. Hvis de hadde gjort det hadde ikke Corvus corone cornix og Carduelis flammea cabaret stått oppført på den norske lista som arter.

Geir Mobakken
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Hei,

Meningen med innlegget mitt var utelukkende å påpeke et mulig alternativ til bruken av AERC TAC, som nok en gang synes å ha gått inn i dvale. Det var ikke ment som en kritikk av NSKF eller arbeidet de utfører eller har utført. Men verden endrer seg, og det virker rimelig i det minste å vurdere alternativer når de dukker opp. Jeg tar det for gitt at NSKF synes det er bra at folk er opptatt av det arbeidet de utfører og ønsker kommentarer velkommen.

Jeg vet ikke hvem som sitter i BTWG (Birdlife Taxonomy Working Group) og en kort sveip på nettet ga heller ikke noen resultater. Så jeg kan ikke svare på hvilke anerkjente systematikere som sitter der. Men hvis poenget ditt Vegard, er å poengtere at alternativene må være seriøse, så støtter jeg naturligvis det.

Jeg vet heller ikke hvilke andre land i Europa som legger BirdLifes taksonomi til grunn. På den annen side vet jeg heller ikke hvilke land som bruker AERC TAC.

Men hvis NSKF på et tidspunkt skulle vurdere å skifte taksonomikilde, så regner jeg med at de gjør nettopp slike undersøkelser som du ber om.

Og til Geir M: Jeg kjenner godt til problemstillingen for svartkråke og brunsisik og har påpekt det noen ganger selv. Jeg forstår det slik at NSKF mener at de har støtte for sin praksis i AERC TACs dokumenter. Jeg har selv, i likhet med deg, trøbbel med å skjønne det, men jeg lot det ligge denne gang. Det går seg vel til etter hvert.
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Hei,

Som også Geir Mobakken har tatt opp i denne tråden: NSKF har nå (13.08.2015) gjort endringer på Norgeslisten i henhold til den siste lista fra AERC TAC. Men for akkurat gråsisik og kråke insisterer de fremdeles på å lene seg på anbefalinger gitt for en evighet siden og som er erstattet av nye anbefalinger senere, gjentatt fra AERC TAC nå i sommer.

Etter hvert som årene går fremstår dette som mer og mer underlig og lattervekkende. Hallo! Ta dere sammen! Dere fremstår som lite seriøse på dette punktet.
taoMedlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Disse to artene ble splittet av BOURC TSC før AERC TAC ble opprettet. NSKF fulgte tidligere BOURC TSC, men gikk over til AERC TAC da den komiteen ble opprettet. Dette er nedfelt i NSKFs vedtekter. Både brunsisik og svartkråke står fremdeles på pending-listen til AERC TAC, dvs. AERC TAC har ikke fattet noe som helst vedtak om disse to artene. De to artene er heller ikke nevnt av AERC TAC i den siste oppdateringen. NSKF har fulgt alle konkrete anbefalinger fra AERC TAC siden opprettelsen, men for disse to artene har det altså ikke kommet noen anbefalinger enda.
NSKF innehar ingen kompetanse på taksonomi og avventer derfor anbefalinger før det blir gjort noen som helst endringer på Norgeslisten. Om AERC TAC er den beste autoriteten å følge er en annen diskusjon...
taoMedlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Og der var BOURC TSC offisielt historie...

http://www.bou.org.uk/about-the-bou/recent_news/
GMOMedlem siden: 12/10/2009 23:27:03
Innlegg: 26
Offline

... men med moderkomiteen fortsatt ved sine fulle fem er det ingen grunn til å lete etter konkurrerende komiteer for de som følger eller vurderer å følge BOURC. I tillegg til å behandle funn tar de taksonomiske avgjørelser slik de alltid har gjort, med eller uten egen underkomite.

Geir Mobakken
 
Forumoversikt » Kryssing
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team