[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
NSKF snart alene om å gi brunsisik artsstatus?  XML
Forumoversikt » Kryssing
Forfatter Innlegg
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Hei,

NSKF har i mange år nå tviholdt på å gi brunsisik (og svartkråke) artsstatus, til tross for at AERC, som de skal følge, ikke gjør det. Den offisielle begrunnelsen har vært at NSKF tidlig bestemte seg for splitten, og at AERC i sin første liste etter det, anbefalte de ulike lands komiteer om ikke å gjøre nye endringer før artskomplekset var undersøkt bedre.

Hvis jeg husker rett, så berodde splitten i alle fall delvis på en artikkel som blant annet Jan Lifjeld var forfatter til, og som ble tolket som om de to formene (cabaret og flammea) ikke krysset seg med hverandre der begge fantes i samme område. Lifjeld beklaget senere at artikkelen var blitt oppfattet slik, og at det ikke var grunnlag ut fra det aktuelle feltrarbeidet å trekke en konklusjon om at de to formene opptrådte som to arter.

I senere lister fra AERC ble derfor brunsisik anbefalt som en underart av gråsisik igjen, uten forbehold. Men NSKF har altså ikke fulgt opp dette.

BOU, som inntil nylig vedlikeholdt sin egen systematikk, betraktet også brunsisik som egen art, trolig også de delvis på samme grunnlag. Nå har BOU gjort kjent at de vil gå over til systematikken til IOC, og dermed vil brunsisik også i Storbritannia bli betraktet som en underrart. Kan tiden nå være inne for at NSKF oppdaterer seg?

Geir Sverre Andersen
GMOMedlem siden: 12/10/2009 23:27:03
Innlegg: 26
Offline

Situasjonen pr. i dag for såkalt brunsisik er at den har artsstatus også hos IOC slik den har hatt i relativt lang tid hos BOURC, således ingen endring sett fra britenes ståsted når de ved årsskiftet går over til IOCs taksonomi.

Geir Mobakken
 
Forumoversikt » Kryssing
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team