[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Silkepetrell / Soft-plumaged Petrel Pterodroma mollis ved Nesseby, Finnmark 6. juni 2009  XML
Forumoversikt » Identifikasjon
Forfatter Innlegg
JRGMedlem siden: 21/03/2009 17:39:28
Innlegg: 24
Offline

En klokkeklar fugl, ny for Norge:
http://pewit.blogspot.com/2009/06/big-pterodroma.html

Skikkelig på langtur, med andre ord. Brukbar flaks med bildene, han der Graham Catley - i tillegg til det enestående at fuglen subbet forbi ham... Nesten så en skulle hatt neste Birding World...

Hilsen Jørn
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Hei,

Hva man kaller formen på bildet er jo en smaksak, avhengig av taksonomisk synspunkt. Men det vanligste nå for tiden er jo å skille ut kappverdepetrell/Faea's Petrel/Pterodroma faea og madeirapetrell/Zino's Petrel/Pterodroma faea som egne arter, og det er jo en av disse formene bildene viser. Navnet "silkepetrell" er da forbeholdt former som bare hekker på den sørlige halvkule, og som ser ganske annerledes ut.

Arts-(form-) skillende kjennetgn for kappverde- og madeirapetrell skal blant annet være nebbstørrelse og -proporsjoner og vingeform. Jeg tror at den mest omfattende artikkelen om dette har stått på trykk i British Birds, skjønt jeg kan huske feil. uansett er bildene gode nok til at folk med erfaring kan bestemme fuglen sikkert. Jeg tror det er kappverdepetrell på bildet, pga relativt kraftig nebb, og er 51% sikker .

For fotos, se http://madeira.seawatching.net/systematic.html og de repektive arter/former.

På Madeira er det ingen kunst å se madeirapetrellen nattestid på hekkeplassen, med guide, men uten at man kan se et eneste kjennetegn. Man kan ta båt ut til hekkeplassen for kappverdepetrellen der, men det er normalt få fugler å se og man skal virkelig være dyktig og ha noe flaks for å kunne lære seg bestemmels på den måten. Begge former er jo aktuelle på disse båtturene. Som vanlig må man starte med å se noen klare fugler godt, før man kan begynne å øve seg opp på noe avstand. Med noe flaks kan man også se en petrell eller to fra land - se sidene over.

På Kapp Verde finnes det plasser der man kan se mange kappverdepetreller over sjøen ganske godt med teleskop fra land. Selv så jeg 10-20 en ettermiddag og kveld på en av øyene.
vbuMedlem siden: 06/03/2009 15:31:39
Innlegg: 101
Offline

Hei Geir.

Hvorfor ikke Pterodroma mollis (silkepetrell)?


Mvh,
Vegard
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Hei,

Kanskje jeg var for rask her og gikk i baret. Jeg så på en tegning i morgentimene hvor undervingen til mollis vare ganske annerledes. Det er da to muligheter: enten at jeg tok feil eller at tegningen var feil. Jeg holder en knapp på det første og krabber stille tilbake på gutterommet.
taoMedlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Hei

Jeg har absolutt null erfaring med artskomplekset, men ut fra Albatrosses, petrels and shearwaters of the world virker det som at det komplette grå halsbåndet utelukker kappverde- og maderiapetrell.

Andre viktige kjennetegn er farge på oversiden av stjerten/overgump og stjertformen. Dette er jo ikke synlig å de to bildene som ligger på nettet, men vil tro observatøren har bilder av dette også, og de kommer nok på trykk i neste "Siste nytt fra Storbritannia for en måned siden" (også kjent som Birding World )

Så vidt jeg vet er silkepetrel i WP kun påtruffet i Eilat, Israel tidligere, så dette er en sensasjonell observasjon. Det blir jo også interessant å se hvordan BBRC håndterer dette funnet. Det finnes mange funn av ubestemt kappverde-/madeirapetrell fra England og Irland, men silkepetrell har så vidt jeg vet aldri blitt vurdert som en mulig art i europeiske farvann.

mvh

Tor
PKS


[Avatar]

Medlem siden: 25/03/2009 08:03:54
Innlegg: 24
Offline

tao wrote:Det blir jo også interessant å se hvordan BBRC håndterer dette funnet.


Bare et lite spørsmål: Ettersom funnet er gjort i Norge, er det ikke NSKF og ikke BBRC som skal behandle funnet? Eller fungerer det annerledes fordi en engelskmann er observatøren?

Jeg ser heller ikke bort i fra at det dukker opp mere dokumentasjon på denne, ettersom det er ganske minimalt med info på bloggen, men en liten teaser; "full details and the full set of photos of this bird taken off Nesseby Varanger on June 6th 2009 will be in the next issue of Birding World."

Tydligvis more to come...

PK
taoMedlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Joda, det er selvfølgelig NSKF som skal behandle fuglen fra Nesseby (når/hvis den blir sendt inn).

Det jeg mente var at det skal bli interessant å se hvordan ubestemte Pterodroma i UK blir behandlet fremover. Til nå har disse (flere titalls funn) blitt godkjent av BBRC som kappverde-/madeirapetrell siden silkepetrell har vært ansett å være for usannsynlig. Fuglen fra Nesseby er jo trolig beviset på det motsatte.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/07/2009 09:04:39

tbvMedlem siden: 20/04/2009 21:04:10
Innlegg: 2
Offline

Mer utfyllende info er nå ( i går) lagt ut på Grahams Catleys blog:
http://pewit.blogspot.com/2009/07/soft-plumaged-petrel-varanger-find-of.html
http://pewit.blogspot.com/2009/07/soft-plumaged-petrel-2.html

This message was edited 1 time. Last update was at 14/07/2009 21:33:07

 
Forumoversikt » Identifikasjon
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team