[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Gulbeinmåke (?) i Hedmark  XML
Forumoversikt » Identifikasjon
Forfatter Innlegg
JLAMedlem siden: 17/03/2009 15:47:27
Innlegg: 57
Offline

11. juli ble det lagt ut en mulig adult gulbeinmåke fra Gillundstranda i Stange. Observatørerne filmet en videosnutt som nå ligger ute på nett:

http://www.youtube.com/watch?v=PhE-t3zqkrQ

Noen som får noe ut av denne?


Jonas
ENGMedlem siden: 16/07/2009 20:08:37
Innlegg: 1
Offline

Hei!
Morsom snutt! Det er alltid artig å høre ordvekslingen som utspiller seg når man står ovenfor en mulig bombe.

På videosnutten blir det flere ganger nevnt at gulbeinmåke (og denne fuglen) har små hvite tupper på håndsvingfjærene mens gråmåka har store og at dette er et av de sterkeste kortene observatørene har på hånda denne gangen. Dette er for så vidt et ok, men ikke eksluderende kjennetegn artene i mellom på senhøsten, men et ubrukelig kjennetegn i juli. I disse dager stiller samtlige måker med hsf som er nesten ett år gamle og mange gråmåker har slitt tuppene helt vekk. Dessverre finnes det ikke et eneste ”hardt” kjennetegn disse artene imellom, slik at enhver bestemmelse av gulbeinmåke må basere seg på så mange karakterer som mulig.

Når det gjelder videosnutten og bildene som har dukket opp på artsobs viser disse en interessant sak, men uten at man på noen måte kan eksludere en gulbeint gråmåke som man jo vasser i her oppe på berget. Tvert imot kan bildene tolkes slik at fuglen viser kjennetegn som peker vekk fra gulbein og mot grå – eksempelvis stor hvit tupp på P10 og ”toppet” hode. Jeg noterer meg at spørsmålstegnet etter arten har forsvunnet på artsobser, hvilket må indikere at observatørene har sett mye mer enn det dokumentasjonen viser foreløpig. Det er jo egentlig ganske skuffende at man ikke har klart å skaffe til veie bedre dokumentasjon etter 4 dager på ”samme stein”. Personlig synes jeg det hadde vært knall med et innlandsfunn i juli (hvilket er oppsiktsvekkende i seg selv), men før min tvil utraderes vil jeg helst se bilder av nøyaktig tegning på hver hsf (helst utstrekt vinge), myteprogresjon, nøyaktig form og farge på nebb og hode, øyets farge, øyeringens farge og form, fargen i ”munnviken” og helst se et bilde av fuglen ved siden av en ad gråmåke for å sammenligne grånyanse på oversiden og kroppsform. Her nede har vi klødd oss blodige i hodet av mang en michahellis lookalike.

Mvh
Stein
LKAPMedlem siden: 30/03/2009 14:35:08
Innlegg: 1
Offline

Hei!
Takk for fint innlegg! Nyttig for oss i Hedmark som nok har mer greie på ”gråbein” enn på gulbein.

Måkeobservasjonen som jeg forholder meg til er den som ble lagt ut på Artsobservasjoner 11.juli d.å. Ikke de andre registreringene. Vi var fire observatører som så denne fuglen.

Fuglen ble sett i overskyet vær fra 19:30-23:30. Først på ca 1000m avstand. Fra ca 22:45 så vi fuglen sylskarp på ca 150m avstand med lyssterkt teleskop. Beinfargen var udiskutabel gul. Det var da videoen ble tatt opp gjennom mobiltelefon. Jeg tok digiskopbilder på ca 1000m som viser de hvite feltene på hsf. Jeg observerte også fuglen på en liten fluktrunde og konstaterte et regelmessig hvitt felt ytterst på hver vinge. Jeg syntes disse var mindre enn på vanlig gråmåke. Det svarte feltet virket tilsvarende større og mer massivt.

Følgende er hentet fra mitt umiddelbare notat etter observasjonen:
”Mer svart på vingespissene med små hvite prikker sammenlignet med vanlig gråmåke.
Inntrykk av stor gonysflekk.
Inntrykk av lange vinger. (PJH)
Muligens noe mer flatpannet enn vanlig gråmåke.
Adferd:
Fuglen oppholdt seg på en liten sten i vannet fra kl 19:30 til 23:15.
Den menget seg ikke med de andre måkene, deriblant gråmåker.
Når så å si alle de andre måkene lettet, ble den sittende.
Fuglen viste seg likevel å være ganske sky. Den fløy opp da den ble oppmerksom på oss på ca 150m avstand. Den landet igjen på en trepåle i vannet 2-300 m fra steinen den først hadde sittet på i flere timer. Da den ble skremt opp på ca 150m avstand for andre gang fløy den bort og forsvant mot Helgøya.
Påfølgende morgen ble fuglen ikke gjenfunnet. På samme stein satt nå en vanlig gråmåke. Umiddelbart var det lett å se at det ikke var samme fugl: Mer hvitt på det svarte i vingespissene og kjøttfargede ben. Totalt sett gav den vanlige gråmåka et helt annet inntrykk.”

På kvelden dagen etter fotograferte jeg også på samme sted en gråmåke med gulaktige ben. Med en gang så jeg at dette var en annen fugl. Jeg har en mistanke om at denne måka senere kan ha blitt oppfattet som gulbeinmåke, men dette vet jeg selvsagt ikke med sikkerhet.

Når observasjonen 11. juli ble endret fra usikker til sikker, har det først og fremst sin årsak i at jeg ikke fikk fram skjema til LRSK på Artsobservasjoner. Etter endring til sikker får jeg fortsatt ikke fram dette skjema og gulbeinmåke kommer heller ikke fram på min restanseliste.

Jeg tviler ikke på at du har rett angående årtidsvariasjonen på de hvite feltene på hsf. Du nevner dette som et ubrukelig kjennetegn i juli. Der har jeg forholdt meg til figuren i Gyldendals Fugleguide, som nettopp påpeker adult i sommerdrakt med små flekker.

Mvh Lars
GSAMedlem siden: 16/04/2009 19:50:49
Innlegg: 53
Offline

Hei,

Jeg vet ikke om det er til større hjelp i dette spesielle tilfellet, men jeg har nettopp oppdaget
http://truthjalpen.blogspot.com/
- som er de beste måkesidene jeg har sett til nå for hjelp til bestemmelse av gulbeinmåke og kaspimåke. Gode fotografier og velskrevet tekst. Åpent og undrende.
En nytelse.
 
Forumoversikt » Identifikasjon
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team