[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
"Fototerrorisme" fører til at spesielle observasjoner blir holdt hemmelig.  XML
Forumoversikt » Generelt
Forfatter Innlegg
JKNMedlem siden: 21/03/2009 18:39:19
Innlegg: 11
Offline

I det siste er det kommet fram at en sitronerle hunn ble sett med hekkeatferd (reirmaterialer i nebbet) ved Vågsvollvika på Lista. I fare for at dette skulle bli spolert av overivrige eller hysteriske fotografer, ble funnet ikke lagt ut på BV-en. Den første tiden, ei heller på Artsobservasjoner. For meg (som kanskje noen vil karakterisere som fototerrorist) er dette helt strålende.

Jeg har sagt i mange år at min munn ville være lukket hvis jeg f.eks. fant hekkende halsbåndfluesnapper.

Vi har jo alle friskt i minne, selv om det er 11 år siden, pirolhekkinga øst for Brusand i Hå som gikk rett vest takket være overivrige observatører og fotografer.

Derfor har jeg full forståelse for at folk tier stillt. Samtidig er det jo viktig at de som mistenkes for å være i "terrorgjengen" får vite at observasjoner blir lagt lokk på. Slik at det kan være et (ørlite) håp om at hysteri blir erstattet beherskelse.
taoMedlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Bare en liten presisering til innlegget til Jan Kåre. Hovedgrunnen til at hekkefunnet (i Vågsvollvåien, ikke Vågsvollvika) ble hemmligholdt var hensynet til de vanligere hekkeartene på samme lokalitet. Vågsvollvåien er så og si siste stedet på Lista hvor viper og rødstilk får frem unger. I år var det også flere par med gulerler (både sørlig og engelsk) som hekket her. Allerede før sitronerla ble funnet hadde fotografer oppholdt seg midt i hekkeområdene til disse artene for å få det "perfekte" bildet av bla engelsk gulerle, tilsynelatende uten å vise hensyn til vipene og rødstilkene som hang varslende over hodene.
Det har i flere år vært påtrykk fra lokale krefter for å få etablert en tursti midt gjennom disse områdene. NOF Lista lokallag har kjempet mot dette nettop med å argumentere for områdets verdi for hekkefugler. Det tar seg derfor svært dårlig ut når/hvis skådere og fotografer tråkker rundt i disse områdene. Og dette blir absolutt lagt merke til av lokalbefolkningen!
Sitronerla kunne med litt tålmodighet greit observeres og fotograferes fra veien og avgjørelsen om å hemmligholde den ble nøye gjennomtenkt. Men siden bla. situasjonen rundt hornuglene på Jæren i vinter viser at enkeltpersoner mister gangsynet i jakten på det perfekte bildet så tok vi ikke noen sjanser. Jeg synes det er synd at det blir sånn, men for meg er en vellykket rødstilkhekking mer verdt enn et godt bilde av en sitronerle.
Som Jan Kåre også nevner så håper jeg det fokuset som har vært på oppførsel i felt de siste årene kan bidra til at vi alle tenker oss om mer enn en gang i møte med uvanlige og sjeldne arter. Men inntil det motsatte er bevist skal det ikke utelukkes at det vil bli flere hemmligholdte funn.
Sitronerla i Vågsvollvåien så dessverre ut til å mislykkes i sitt hekkeforsøk. Gledelig nok var det også en annen sitronerlehekking i Vest-Agder i år (også hemmeligholdt av samme grunner). Hvordan hekkesuksessen var her kjenner jeg ikke til.

mvh

Tor A. Olsen
 
Forumoversikt » Generelt
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team