[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Rødfalk vs. tårnfalk  XML
Forumoversikt » Identifikasjon
Forfatter Innlegg
BOTMedlem siden: 12/04/2009 23:04:41
Innlegg: 31
Offline

Hei! Jeg tror det hadde vært lærerikt for flere enn meg å høre litt mer inngående om hvorfor Lista-fuglen er bestemt til en ung hann rødfalk, all den tid den ser ut til å ha mattrød, mørkprikket rygg og stordekkere, lyse kinn og mørk øyestrek, ingen grå hette i kontrast til lys strupe, kraftig skjeggstripe, jevnsmalt halebånd, kort P10, og tverrbåndede indre håndsvingfjær med smale mørke spisser, karakterer man jo som regel forbinder med gammel hann tårnfalk.

mvh

Bjørn Olav Tveit
BOTMedlem siden: 12/04/2009 23:04:41
Innlegg: 31
Offline

Mørkprikkede stordekkere, ja ... Førstegenerasjons stordekkere er iflg. Forsmans rovfuglbok tverrstripete både hos rødfalk og tårnfalk. Røde stordekkere med en enkelt mørk flekk ytterst finner man dermed bare hos ikke-juvenil hann tårnfalk. De små svarte prikkene på Lista-fuglens rygg kunne indikert en gammel hann, men tverrstripene på oversiden av de ytre armsvingfjærne viser at den er 2K.

Hyggelig å diskutere med seg selv i blant, særlig hvis det kan spare klima og miljø for unødige krysseturer.

b
FMJMedlem siden: 20/03/2009 21:46:21
Innlegg: 4
Offline

Illustrative bilder av 2k hann rødfalk fra mai i Birding World 15/5. Denne er kommet kortere i mytingen enn Lista fuglen. Sitat "Greater coverts with brownish-black central bar and subterminal band highligted by paler tips"...at least some of the marginal and lesser coverts apparently unmarked, adult type.

Blir det slik at at stordekkerne på Lista falken er nye (siden de ikke ser ut til å være tverrbåndet, men kun har sort ytterst), og skulle ha vært helrøde om dette var en rødfalk?

This message was edited 1 time. Last update was at 28/07/2009 10:28:13

gguMedlem siden: 28/03/2009 20:27:03
Innlegg: 5
Offline

Heia !

Fikk bekreftet at klørne er svarte idag, ellers så er det jo ikke bra at den ytterste håndsvingfjæra er så kort..
Kipt utfall, men slik er det.

MVH Gunnar
RBOMedlem siden: 28/07/2009 18:59:37
Innlegg: 3
Offline

Hei! Fuglen er jo dementert, og det meste av detaljer er nevnt, men ett viktig kjennetegn er utelatt. Man kan se på Lista-fuglen at hele vingens underside er kraftig markert, mens det hos en tilsvarende rødfalk ville være tydlig kontrast mellom mørkflekkede dekkfjær, og lyse svingfjær.

Selv om myting kan påvirke halens form er Lista-fuglen fotografert i så mange forskjellige positurer at en mer kileformet hale burde kunne sees på ihvertfal noen av bildene.

Av mer diffuse karakterer kan nevnes at rødfalken (selv 2K) generelt er mer kontrastrik, og fargerik enn tårnfalk, og den har et "snillere" oppsyn. Sistnevnte pga stort øye (med mye vokshud rundt) plassert nærmere det lille nebbet, og lite mørke tegninger i hodet. Lista-falken oppfatter jeg som noe mer "tøff i trynet", i tillegg til at drakten er lite kontrastrik (nærmest skitten), og med blass rødfarge.

Med all individuell variasjon, og myte-problematikk er det vanskelig å bestemme rødfalk uten grå stordekkere, og jeg vil berømme fotografene som har fått såpass bra dokumentasjon av en stort sett lite samarbeidsvillig falk, at detaljer kunne studeres. At det denne gangen viste seg å være "feil" art var jo synd, men det ville også vært dumt om det i ettertid hadde dukket opp bilder av "ekte vare" som ikke var blitt studert/rapportert.

Mvh Rune .... som satt og svetta i Kardemommeby under hele "opptrinnet". Så nær men dog så fjern
 
Forumoversikt » Identifikasjon
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team