[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Edelkryss regler?  XML
Forumoversikt » Kryssing
Forfatter Innlegg
joingeMedlem siden: 20/03/2009 22:27:02
Innlegg: 3
Offline

Har lett og søk rundt på forumet etter regler for edelkryssing, men finner ikke noe.
Kan noen skrive litt om det.


Jo-Inge Vidal (JVI)
EWEMedlem siden: 22/03/2009 16:22:57
Innlegg: 62
Offline

Regel klippet fra den gamle FO siden er kort og enkel:

1. For Edellisten gjelder de samme regler som for Norgeslisten.

2. Som edelkryss regnes kun fugler man helt selvstendig har oppdaget og reagert på. Flere kan få edelkryss på samme individ dersom man ikke har noen form for kjennskap til dette individet. Som nytt individ regnes NSKFs vurderinger.

MEN gjenstand for store diskusjoner....les mer om du orker på diskusjonsforum her:

http://www2.feltornitologene.no/index.php?option=com_fireboard&Itemid=29&func=view&id=1895&catid=6
joingeMedlem siden: 20/03/2009 22:27:02
Innlegg: 3
Offline

Takker, nå e det bare å krysse i vei..
SRIMedlem siden: 22/10/2009 12:41:49
Innlegg: 6
Offline

Hei,

linken til den gamle nettsiden fungerer ikke (er sikkert lagt ned).

En ting jeg lurer på med edelkryss: er det nok at man oppdager fuglen selv eller må man også artsbestemme fuglen (riktig) selv? F.eks hvis man oppdager en fugl men ikke klarer å artsbestemme den (eller feil artsbestemmer den) og det er andre som gjør riktig artsbestemmelse er det fortsatt et edelkryss?

mvh
Simon Rix

This message was edited 1 time. Last update was at 07/10/2012 10:40:53

[WWW]
vbuMedlem siden: 06/03/2009 15:31:39
Innlegg: 101
Offline

Reglene som Egil refererer til er fortsatt gjeldende her på FeltOrnitologene.no. Punkt 1 og 2 er i seg selv utfyllende. Reglene har som sagt vært mye diskutert og hver "edelkrysser" har gjerne sin egen oppfatning av hva et edelkryss er. Når FO utformet regelverket forsøkte man å lage reglene så utvetydig og "vanntett" som mulig.

Man må ikke selv artsbestemme individet korrekt. Hvis du f.eks oppdager en sibir/kanadalo, bestemmer den til sibirlo og den senere blir korrigert til kanadalo vil du fortsatt beholde edelkrysset.

Dersom du finner en myrpiplerke i Rogaland neste uke og NSKF mener det er samme individ som i Hordaland tidligere vil du ikke få edelkryss (så lenge du kjente til funnet i Hordaland).

Regelverket kan i gitte situasjoner virke merkelig, men det er konsekvent og man unngår grader av personlige synsinger fra situasjon til situasjon (slik alle andre regelforslag stor sett ender opp i).


Mvh,
Vegard
BOTMedlem siden: 12/04/2009 23:04:41
Innlegg: 31
Offline

Jo, jeg mener du også må ha bestemt fuglen korrekt. Du kan ikke innkassere edelkryss ved å peke og si "hva er det" til alt som flyr forbi og overlate artsbestemmelsen til sidemannen.

Når det er sagt, kan du godt la artsbestemmelsen inngå i en prosess, som involverer diskusjon av andre. Det er jo ofte det eneste seriøse å gjøre.

I eksemplet til Vegard over, er jeg bare enig i at du får edelkrysset hvis du oppdager fuglen, bestemmer den til ub. sibirlo/kanadalo i felt, og dernest bruker litt tid i etterkant med litteratur, diskusjoner og kontemplering, før du selv lander artsbestemmelsen.

Hvis du derimot claimer sibirlo og noen senere korrigerer deg og sier det er en kanadalo, har du åpenbart tatt feil. Og feilbestemmelse kan ikke være forenlig med edelkryss.

mvh

Bjørn Olav
vbuMedlem siden: 06/03/2009 15:31:39
Innlegg: 101
Offline

Nå var mitt innlegg en utdyping av gjeldende regelverk her på FO og ikke et innspill i hva man måtte mene er rett eller gal måte å telle edelkryss. Den diskusjonen har vi hatt diverse ganger før, og uenighetene står vel like sterkt nå som før...

Vegard
sigmarMedlem siden: 24/03/2011 13:19:37
Innlegg: 19
Bosted: Nærbø
Offline

Til Bjørn Olav.
hvis jeg står på din side og finner en Myrpiplerke. og spør deg hva dette er. du bestemmer den til Myropip. DA MENER DU AT DU FANT DEN, OG BØR STÅ SOM FINNER????
[Email] [MSN]
sigmarMedlem siden: 24/03/2011 13:19:37
Innlegg: 19
Bosted: Nærbø
Offline

Må si at den er dryyyg.
det må da vel ver lov å ikke ver dyktig nok til å vite hva alt er, og fremdeles ver en finner!!!????
[Email] [MSN]
BjørnMedlem siden: 16/02/2013 20:39:46
Innlegg: 1
Offline

Må si meg enig med Sigmar. En fugl må bli oppdaget av en person og når du oppdager en fugl og reagerer på den mener jeg at du automatisk har edel på fuglen. Hvis du feilbestemmer en fugl er det fortsatt du som har oppdaget den. Jeg oppfatter dette nærmest som om du kan få edel av en fugl ved å korrigere finnerens bestemmelse.
BOTMedlem siden: 12/04/2009 23:04:41
Innlegg: 31
Offline

Sigmar, man bør selvsagt ikke få edelkryss bare ved å korrigere andre - man må jo finne fuglen! Samtidig holder det ikke etter mitt skjønn å stå som finner for å innkassere edelkrysset - du må også ha identifisert den korrekt. Det er vel ganske logisk? Det er vel ikke særlig edelt å feilbestemme fuglen du har funnet?

Jeg hadde i hvert fall ikke vært særlig bekvem hvis vi hadde stått ved siden av hverandre og jeg hadde skreket "Se, Sigmar, en tårnseiler - det var jammen artig så sent på høsten, sikkert ny ekstremumsdato for kommunen, hurra!", hvorpå du hadde svart: "Nei, Bjørn Olav, det er en gråseiler, gratulerer med et velfortjent og ærefullt edelkryss."

Jeg hadde uomtvistelig sett fuglen først og derved formelt vært finneren, og du hadde vært en høyverdig (og vel så det) medobservatør. Men etter min mening burde ingen av oss få edelkryss.

Hadde jeg derimot sagt: "Sjekk, Sigmar, her kommer en seiler, den ser spennende ut", og vi etter litt jobbing med dokumentasjon, korrespondanse med eksperter, gjerne heftig diskusjon, og til slutt hadde konkludert med at det var en gråseiler (og den hadde blitt godkjent som det av NSKF), ville du trygt kunne gratulert meg med edelkrysset.

mvh

Bjørn Olav

This message was edited 1 time. Last update was at 26/03/2013 08:52:10

 
Forumoversikt » Kryssing
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team