[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Engelske navn i krysselistene  XML
Forumoversikt » Kryssing
Forfatter Innlegg
taoMedlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Hei og gratulere med ny side!

En liten kommentar til de nye krysselistene. Fint at det er tatt med engelske navn her, men jeg ser at det er de amerikanske variantene som er blitt brukt. Dette fører til at det blir noen feil, feks. svartand og fiskemåke hvor de amerikanske navnene som er brukt (Black Scoter og Mew Gull) henviser til de amerikanske (under)artene, ikke til våre europeiske taxa.
En del andre navn som ikke nødvendigvis er feil (feks Boreal Owl for perleugle) føles også nokså uvant. Ved en senere revidering av listene bør det brukes de offisielle britiske navnene. Disse finner man blant annet på sidene til NOF.

Ellers kunne jeg jo ønske meg at edelkryssene ble skilt ut som en egen liste og ikke bare at de er markert under Norges-kryssene, men det blir jo en detalj.

mvh

Tor A. Olsen
vbuMedlem siden: 06/03/2009 15:31:39
Innlegg: 101
Offline

Jeg er enig med Tor på samtlige punkter. Grunnen til at amerikanske navn følger med er vel at Clements er basis for listene (samtlige av verdens arter etter Clements liste ligger i basen). Vil vel tro at dette er noe en fremtidig listekomite kan jobbe med fremover (med forbehold at dette kan skape tekniske problemer av ett eller annet slag).

Kan samtidig informere at det er planer om videreutvikling av krysselistene, så kreative innspill er fortsatt velkommen


Vegard

ØHAMedlem siden: 05/03/2009 22:45:53
Innlegg: 62
Offline

Bra innspill Tor!

Som Vegard sier så er det verdenslisten til Clements som danner grunnlaget for artsdatabasen (med enkelte modifikasjoner for å imøtekomme den offisielle norske artslisten). Dette er den samme listen som NNKF har basert sitt arbeide på, så vi finner derfor de samme amerikanske navnevarientene ved søk på fuglenavn på NOFs nettsider. Black Scoter er forøvrig brukt som navn på svartand også på den offisielle norske listen..

Det er raskt og enkelt å korrigere navn på arter - perleugle og fiskemåke er allerede rettet opp og så får vi gå igjennom resten av norgeslisten ved anledning.

Jeg kan vel også legge til at det pågår en jobb for å oppdatere hele verdenslisten ihht den siste revideringen av Clements, men dette vil nok ta noe tid. For de som kjenner detaljene her kan vi vel berolige med at vi sannsynligvis ikke vil følge alle anbefalingene - som f.eks ved å fjerne en art som busksanger fra krysselistene deres

Øyvind
taoMedlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Gode greier!

Det er endel uoverensstemmelser mellom Clements/NNKF og den offisielle Norgeslisten som NSKF er ansvarlig for. Black Scoter for svartand er imidlertid en feil på Norgeslisten så det vil bli rettet opp.

Ellers så har ikke NSKF tatt til følge de nye vitenskapelige navnene på bla meisene i påvente av at AERC tar stilling til saken. Så inntil videre stemmer ikke de vitenskapelige navnene overens med den offisielle Norgeslisten.

Av engelske navn som bør endres kan nevnes alle lommene, horndykker, laksand, polarsvømmesnipe, tyv- og fjelljo, lomvi, polarlomvi, fjellerke og lappmeis.

mvh

Tor
ØHAMedlem siden: 05/03/2009 22:45:53
Innlegg: 62
Offline

tao wrote:
Av engelske navn som bør endres kan nevnes alle lommene, horndykker, laksand, polarsvømmesnipe, tyv- og fjelljo, lomvi, polarlomvi, fjellerke og lappmeis.


Da var de oppdatert. Bortsett da fra polarsvømmesnipe og fjellerke som benytter samme navn som står på den offisielle norske lista. Vi må nok ta en helhetlig gjennomgang etterhvert
taoMedlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Uff da, vi må visst ha en helhetlig gjennomgang av den offisielle Norgeslisten også! Si ifra hvis det er flere feil.
Riktig navn for fjellerke er uansett Shore Lark. Horned Lark henviser til den Nord-Amerikanske underarten. Grey Phalarope brukes for polarsvømmesnipe i Europa, selv om den amerikanske varianten Red Phalarope ikke er direkte feil siden det her er snakk om samme underart.

Tor
 
Forumoversikt » Kryssing
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team