[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Smalnebbspove i Norge?  XML
Forumoversikt » Identifikasjon
Forfatter Innlegg
GMOMedlem siden: 12/10/2009 23:27:03
Innlegg: 26
Offline

Jeg tenkte det kunne være betimelig i det som kanskje noe optimistisk kan kalles "smalnebbspovas år" å trekke fram en norsk observasjon, eller kleim på ny-norsk, av denne nå overordentlig sjeldne arten.

Som sikkert mange vet foregår det i år ekstra omfattende ettersøk ute i vår nære verden etter denne særegne vadefuglen, som i tidligere tider var ganske vanlig, men som ikke er påvist med sikkerhet noe som helst sted i verden etter 1998, og da utrolig nok i Storbritannia.

Jeg har nettopp kommet over opplysninger om at det norske funnet i sin tid ble ansett som pålitelig eller overbevisende av minst én utenlandsk kommentator, men det ble likefullt ikke godkjent. Det kan sikkert ha sine grunner, og andre kan ha mer informasjon om funnet. Mitt mål er bare å sette søkelyset på observasjonen, fordi medlemmer i ulike sjeldenhetskomiteer har vært for raske til å ta (feil) avgjørelser både før og etter dette, og fordi det ville vært for ille å miste et slikt (potensielt) enormt funn pga. manglende fokus på eldre, ferdigbehandlede saker eller rett og slett pga. glemsel.

Funnet, som altså er publisert som ikke godkjent, står i NSKF-rapporten for 1987 som flg.:

Smalnebbspove, Bergebyelva, Nesseby, Finnmark, 2K+, 1.6.1987.

Altså, hva vet norske fuglefolk (inkl. tidligere og nåværende NSKF-medlemmer) om dette funnet? Er det en storspove som korrekt er underkjent som smalnebbspove, eller er det en feilaktig underkjent smalnebbspove?

Geir Mobakken
taoMedlem siden: 20/03/2009 22:23:17
Innlegg: 52
Offline

Hei

Dokumentasjonen på dette funnet finnes kun på papir i NSKF arkiver. Fuglen er fotografert, men dessverre er fotografiene av en slik kvalitet at NSKF i sin tid ikke så seg i stand til å trekke bastante konklusjoner i verken den ene eller andre retning.

For et funn av dette kaliberet vil det selvsagt stilles ekstreme krav i forhold til dokumentasjon, selv om arten fremdeles hadde en liten bestand på verdensbasis i 1987. Så ut fra det jeg kan lese i sakspapirene er funnet underkjent på grunnlag av utilstrekkelig dokumentasjon.

Dette som info til Geir og evt. andre interesserte.

på vegne av NSKF

Tor A. Olsen

This message was edited 1 time. Last update was at 03/05/2010 13:03:36

 
Forumoversikt » Identifikasjon
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team