[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Innlegg av: tao
Forumoversikt » Profil for tao » Innlegg av tao
Forfatter Innlegg
Og der var BOURC TSC offisielt historie...

http://www.bou.org.uk/about-the-bou/recent_news/
Disse to artene ble splittet av BOURC TSC før AERC TAC ble opprettet. NSKF fulgte tidligere BOURC TSC, men gikk over til AERC TAC da den komiteen ble opprettet. Dette er nedfelt i NSKFs vedtekter. Både brunsisik og svartkråke står fremdeles på pending-listen til AERC TAC, dvs. AERC TAC har ikke fattet noe som helst vedtak om disse to artene. De to artene er heller ikke nevnt av AERC TAC i den siste oppdateringen. NSKF har fulgt alle konkrete anbefalinger fra AERC TAC siden opprettelsen, men for disse to artene har det altså ikke kommet noen anbefalinger enda.
NSKF innehar ingen kompetanse på taksonomi og avventer derfor anbefalinger før det blir gjort noen som helst endringer på Norgeslisten. Om AERC TAC er den beste autoriteten å følge er en annen diskusjon...
Jeg har fått en forespørsel fra Bjørn Malmhagen ved Falsterbo fågelstasjon (se under) om å stille lag i en id-konkurranse på Falsterbo i september. Lagene fra Sverige og Danmark er satt sammen av medlemmer fra de nasjonale sjeldenhetskomiteene, men vi har dessverre ikke mulighet til å stille med lag fra tilsvarende komite i Norge. Det er imidlertid ikke et krav, så forhåpentligvis er det noen andre som kan sette opp et lag og forsvare Norges ære. Interesserte kan ta kontakt med Bjørn på

malmhagen(a)gmail.com

Varje år arrangerar vi Falsterbo Bird Show (FBS) i Falsterbo. Denna Birdfair går i år av stapeln den 5-7 september (bra tid för rovfågelskådning i Falsterbo!). På FBS har vi varje år haft en landskamp i fågelkunskap mellan ett dansk och ett svenskt lag. Tävligen är en kunskapstävling med allt från ortbestämning av bilder, läten, fjädrar, samt andra kunskapsfrågor relaterat till ornitologi. Tävligen avgörs men en stor promotion humor och är en kul och omtyckt tillställning. Det hade varit mycket kul om vi även kunde får med ett norskt och ett finskt lag i tävlingen. Laget ska bestå av 3 personer. Landskampen kommer avgöras lördagen den 6 september på kvällen. Skulle ni kunna tänka er att sätta ihop var sitt lag som kan närvara? Hade ju varit rikigt kul i så fall! Om ni inte själva kan närvara så kan ni kanske sprida detta vidare och be intresserade ta kontakt med mig? Jag kan säkert ordan boende till er till ett mycket förmånligt pris om vi kan sätta ihop ett lag om komma till Falsterbo!

MVH

/Björn

Grunnen til at fuglen fra Flekkerøy ikke er inkludert er at den ikke er behandlet av NSKF. Det var laget en rapport med bilder på fuglen, men på grunn av en bug i artsobs forsvant denne i løse luften. Artsdatabanken lovet i sin tid å se på saken, men har ikke holdt ord. Tror det har gått et par år nå så det beste er nok om det blir laget en ny rapport med de samme bildene.

Forøvrig er det også godkjent en phoenicuroides fra Utsira i mai 2012 som ikke er med i 2009/2010-rapporten som jeg linket til.

Tor
Alle funn av rødhodevarsler er revurdert og publisert i siste NSKF-rapport. Du finner den her:

http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/publikasjoner/NSKF2009_2010.pdf

mvh

Tor
Tønn ser ut til å ha vært stasjonær i Namdalen NV for Heimdalhaugen helt nord i Grong kommune i ti dager nå. Er trønderene på utkikk? Burde være gode muligheter for å spotte fuglen fra E6 her.
Vest for Oppdal på tirsdag!
Tønn var på søndag på full fart mot Femunden og befinner seg kanskje allerede i Norge:

http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&curr_year=2013&curr_season=Spring&selFreq=multi

Hei

Jeg vil tro at det er mange som har savnet www.travellingbirder.com etter at denne nettsiden for reiserapporter forsvant i fjor. Nå er det kommet et nytt alternativ som ved første øyekast ser veldig bra ut i forhold til antall rapporter, søkemuligheter etc.

http://www.cloudbirders.com/

Denne nettsiden vil være en viktig ressurs for fuglekikkere som planlegger turer til utlandet.

mvh

Tor Olsen
Skjer det noe med norsk BirdAlarm? Ser svenskene går over til dette nye systemet på nyåret.

TAO
Hei

Som Vegard skriver er fuglen dessverre ikke dokumentert på noen som helst måte. Jeg hadde kun med meg mobil med kamera da fuglen ble oppdaget. Kunne nok fått noen "record-shots" med denne gjennom teleskopet, men jeg glemte det helt bort siden jeg prioriterte å få studert fuglen nøye og gitt beskjed til andre. Pga. andre avtaler måtte jeg forlate fuglen før andre observatører kom frem. Ikke lenge etter at jeg gikk begynte det å blåse opp og flokken la seg etterhvert lenger ut fra land. Resten av lørdagen og søndag/mandag har forholdene ikke vært gode for å se etter fuglen.

I den tette sjøorre-flokken kreves det både lite vind, så godt som ingen bølger eller dønninger, godt (med)lys og opphold. I tillegg må fuglene ikke ligge lenger ut enn ca. max en km og ikke minst være våkne. Da fuglen ble oppdaget på lørdag formiddag var det optimale forhold (vindstille, havblikk, overskyet, opphold og sola i ryggen) samtidig som flokken kun lå ca. 400-500 meter fra land og drev aktivt næringssøk. Knoppsjøorren lå da i en flokk på ca. 210 sjøorrer. Et stykke unna (ca. 1 km.) lå ytterligere en flokk på ca. 65 sjøorrer. På søndag og mandag lå flokken på ca. 200 sjøorrer samme sted, men de lå og sov mye og værforholdene gjorde det som sagt meget vanskelig, om ikke umulig, å plukke ut riktig fugl. I dag tirsdag var forholdene på morgenen ganske fine, men nå var flokken redusert til kun ca. 100 fugler. Ytterligere 50-60 fugler lå spredt nordover langs Borestranda, men knoppsjøorren var dessverre ikke blant disse.

Likevel tror jeg nok at fuglen (i likhet med brilleanda som heller ikke er gjenfunnet på mandag/tirsdag) fremdeles befinner seg et sted langs kysten av Jæren. Mange av sjøorrene er i kraftig vingemyting og flokkene blir nok derfor liggende. Knoppsjøorren er ikke i vingemyting og jeg klarte ikke å se om svingfjærene var nye eller gamle. Aktuelle steder å se etter fuglen er foruten området rundt Fuglingane og Borestranden også Byberg/Hellestø, Solastranden, Hafrsfjorden, Revtangen, Vik, Refsnessanden og Brusanden. Alle disse områdene har som regel større eller mindre flokker med sjøorrer på sommeren. Den totale sommerbestanden på Jæren er nok over 500 fugler. Det er verdt å merke seg at sjøorrene tilsynelatende næringssøker mest aktivt om natta. De er derfor mest aktive tidlig på morgenen og seint på kvelden. Da kommer de som regel også nærmere land. På dagen ligger de gjerne langt ute og med hodet under vingen.

Så sjansen for å finne igjen fuglen bør absolutt være tilstede. Det kreves imidlertid riktige værforhold, besøk på tidlig morgen eller kveld og leting på de ulike lokalitetene nevnt over (sikkert flere potensielle steder også).

Utseendemessig er fuglen nærmest identisk med 1st summer male stejnegeri på denne plansjen:

http://birdingfrontiers.com/2011/03/09/stejnegers-and-white-winged-scoters/

Nebbet er noe mindre utfarget, dvs. det røde/oransje området er noe mindre. Viktigste kjennetegn er ærfugl-hodeprofilen, rød-oransje farge på nebbet, klart forskjellig fra sjøorrenes gule og den mer fremskutte fjærkanten på nebbet. Fremskutt fjærkant og mindre omfattende farget området på nebbet bidrar til at avstanden mellom øyet og nebbets fargede område blir betraktelig større enn hos sjøorre. Dette er gjerne det beste kjennetegnet. Merk at fuglen mangler hvit "nike-logo" ved øyet og ikke har nebbknopp.

Etter nærmere studier av bilder er jeg komfortabel med opprinnelig id av fuglen som tilhørende underarten stejnegeri

mvh

Tor A. Olsen
Regner med at neste nye art detter inn i løpet av våren 2012. Av potensielle vårarter blir det nok en av disse:

* Amerikasvartand Lista april
* Topphegre Orreosen månedskiftet mai/juni
* Middelhavsmåke Mandal april

mvh

TAO

PS: Offisielt står Norge med 488 arter pr. dags dato. Til disse kan det "uoffisielt" legges fem nye ikke vurderte/innsendte veldokumenterte arter fra 2011.
Anbefalingene fra AERC TAC er nå publisert online:

http://aerc.eu/tac.html

Det vil også bli lagt ut et lite skriv på NOFs nettsider om ikke lenge.

Ellers ser jeg at det er en lang rekke arter som er mulig å krysse på norgeslisten selv om de kun er påtruffet i kat D og E her i landet. Disse burde vel vært fjernet, ref. gjeldene krysseregler her på FO? Amerikagråmåke er for øvrige også tatt ut av den offisielle norgeslisten.

mvh

Tor A. Olsen
Hei

AERC TAC vil offentliggjøre en ny rapport på nyåret. Her presenteres flere endringer. Av størst interesse for leserne av dette forum er gjerne at asiasvartstrupe Saxicola maurus gis artsstatus. Utover dette er det flere endringer i nomenklatur, vitenskapelige navn og systematisk rekkefølge.

Alle endringene som har betydning for Norgeslisten er implementert i siste oppdatering på NSKFs nettsider. Norgeslisten er også oppdatert med nye arter og underarter som er godkjent siden forrige oppdatering, samt med antall funn frem til og med 2009. For full oversikt over endringer se her:

http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/norgeslisten.php

God jul!

Tor A. Olsen
Etter overnatting på Berkåk fortsatte ørna mot NV til Snillfjord. Her dreide den SV til Surnadal. Her dreide den mot SØ igjen og krysset Dovre over til Gudbrandsdalen. Tønn overnattet natt til lørdag ved Kvitfjell.
På lørdag fulgte den Gudbrandsdalen ned til Mjøsa og krysset over fra Gjøvik til Hamar og videre inn i Sverige hvor den overnattet til i dag.
Utrolig mobil fugl som legger mange mil bak seg hver dag. Det må nok gråvær til for å ha mulighet til å holde følge med bevegelsene. Spørsmålet er om den er på vei tilbake til samme område ved Storsjøen i Jæmtland der den var nokså stabil i fjor sommer.
 
Forumoversikt » Profil for tao » Innlegg av tao
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team