[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Innlegg av: RJF
Forumoversikt » Profil for RJF » Innlegg av RJF
Forfatter Innlegg
EWE wrote:Nei vingeformel skiller kun svartrødstjert (uansett underart) fra rødstjert og hybrid.
Problemet er at det er detaljer som må sees og derfor må bilder være skarpe.
Sammenslått vinge for "spacing" mens helst utslått vinge for innskjæringer.
Bildene som foreligger nå er trolig ikke gode nok, men send meg gjerne orginal på mail.

Bedre bilder sees imidlertid av januar fuglen fra Jomfruland i 2005 (eller var det 2007?)(se bilder på AO tatt av ØWJ).
Her vises vingen såpass bra på det ene bildet av en kan se at "spacing ratio" p5-6:p6-7 er minst 2 eller mer. Dette utelukker rødstjert, og bør også utelukke hybrid.
Innskjæringene er vanskeligere å se men synes allikevel å ane at innskjæring på p6 ikke er så kort som halvparten av innskjæringen på p4.

Så hvis en da har utelukket hybrid (noe en bør ha gjort også med tanke på tidspunkt, habitat etc) så er det bare underart som gjenstår!

Egil


Her er et bilde som kanskje viser det noe bedre. Oppfordrer ellers andre som har fotografert fuglen til å legge ut bilder som kan kaste lys på saken. Idag var lyset mye bedre, men da var fuglen på Hove ikke å se.

http://www.artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=1&obsID=8379286&imageID=160665Takk for veldig godt innspill!
Har også lest at det er viktig med vingeformel, men da særlig for å utelukke hybrider. Er det slik at vingeformel også kan hjelpe til å clinche underartstilhørighet? Er jo flere bilder etterhvert som viser vingene ganske godt. Hva kreves eventuelt av et bilde for at for at dette skal la seg gjøre, må vingen være utslått?.

Vet at dette er et vanskelig tema og at det på disse breddegrader ofte er hybrider rødstjert x svartrødstjert som starter slike diskusjoner. Det er imidlertid flere ting ved denne fuglen som taler for at det ikke dreier seg om en hybrid. Hybrider, såvidt jeg har klart å bringe på det rene, har ofte lys panne, uklar/innblandet overgang mellom sort og rødt i brystet og de har tilsynelatende praktisk talt alltid, lysere buk enn bryst. Hybrider ser også ut til gjennomgående å være noe lysere i rødfargen enn rødbukede underarter av svartrødstjert. Her er det sikker mange overgangsformer og varianter men det ville likevel vært interessant å få noen kommentarer på denne fuglen. Som etter min mening egentlig minner mest om en phoenicuroides. Kanskje er dette umulig å slå fast ut fra bildemateriell aleine?

http://www.artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=0&obsID=8115570&imageID=160301

 
Forumoversikt » Profil for RJF » Innlegg av RJF
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team