[Logo] forum for feltornitologer
  [Search] Søk   [Recent Topics] Siste emner   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Medlemmer   [Groups] Tilbake til hjemmesiden 
Innlegg av: JLA
Forumoversikt » Profil for JLA » Innlegg av JLA
Forfatter Innlegg
Jeg tok i bruk Band (i likhet med mange andre) da jeg var på Utsira i Bombeuka, og det er ingen tvil om at appenmed Bombevarsel for Utsira fungerte utmerket til formidling ute på øya. Etter at jeg reiste hjem fra Utsira ser jeg ikke det samme behovet for å vite om jorduglenes og myrhaukenes bevegelser på øya til en hver tid, og har derfor skrudd av varslene.

I utgangspunktet ser jeg på lokale bombevarsler på Band som et supplement til Bird Alarm, da det fungerer fint som en informasjonskanal om fugler som ikke er direkte sjeldne, om hvor man kan treffes på kvelden for logg, om hvor man kan få kjøpt reker osv. I det hele tatt flere ting som I-meldingene i det gamle Bombevarslersystemet på SMS ble brukt til.

Jeg deler imidlertid også bekymringen om at et økende antall lokale Band kan gi tøffe kår for nåværende Bird Alarm. Jeg håper selvsagt ikke det, men det kan virke som at et økende antall synes at oppdateringer på lokale Band i kombinasjon av Artsobservasjoner er "bra nok" til at man ikke gidder å bruker noen hundrelapper på Bird Alarm...

Jonas Langbråten
Siden redaksjonen står i kø for å hjelpe, samtidig som at jeg sendte et nytt blad fra Natur og fritid i går, kan det være at du nå får to blader. Da får du i såfall bare beholde begge to, eventuelt gi bort det ene til noen du synes fortjener det eller noen som bør verves som medlem i Feltornitologene

Håper bladet har kommet trygt frem til alle andre. Gi beskjed om noen har opplevd det samme med tom konvolutt...

Jonas
Det høres ut som det har skjedd en beklagelig glipp, Martin. Jeg skal få sendt deg et nytt eksemplar fra restopplaget på Natur og fritid i morgen.

Jonas
Det er selvsagt ikke riktig at en ny art for landet skal ha prefiks 4. Jeg ble selv klar over denne feilen for et par dager siden. Jeg kjenner ikke grunnen til at det er blitt sånn, men vet at det generelt har vært og fortsatt er en del småfeil i artslistene og kodingen. Det har flere ganger vist seg at det tar lengre tid enn ønskelig å rette på tilsynelatende enkle småting i systemet. Dette står uansett høyt på listen over ting vi ønsker å få rettet opp i.

Jonas
Bra, Simon! Det skal ikke være noe i veien for å legge ut f.eks. arter som varsler. Hvis man ikke ønsker meldinger på enkelte arter er det ganske enkelt å gå inn å filtrere bort disse.

Når det gjelder BMS så skulle dette egentlig bli lagt ned 1. desember(?), så det lever nå på overtid. Det har fungert helt frem til nylig at meldinger som er blitt lagt ut på BMS er blitt automatisk videresendt til Bird Alarm, men det funker tydeligvis ikke lenger. En ny oppdatert versjon av Bird Alarm ventes i midten av februar, så jeg vil tro at det innebærer slutten for BMS.

Jonas
Lett å være enig med deg, Thomas. Det skal være en lav terskel for å legge ut meldinger, og det er helt klart MANGE observasjoner som burde funnet veien til Bird Alarm i stedet for å dukke opp på artsobservasjoner et stykke ut på kvelden...

Tar gjerne imot flere innspill på dette. De som velger å motta meldinger fra våre naboland ser at det er en helt annen terskel for å legge ut meldinger der. Nordicstation har faktisk kontaktet styret i FO flere ganger for å forsikre seg om at systemet faktisk fungerer, siden det ikke legges ut meldinger...

Jeg vil bare oppfordre til å heller legge ute en melding for mye enn for lite.

Jonas
Synes Vegard svarer godt jeg Kan det begrunnes og defineres noe særlig mer enn hva det allerede er blitt gjort i denne diskusjonen?

Jarl Marius oppsummerer jo også det hele enkelt og greit. En fugl som blir funnet forkommen ville i de aller fleste tilfeller ha omkommet hvis den ikke hadde blitt tatt hånd om av kyndige mennesker. Hvis den behandles for skader og fores så får den en ny sjanse den ikke ville ha fått om naturen gikk sin gang. Slik oppfatter iallfall jeg begrepet å holdes kunstig i live.

Jonas
NOF sentralt har fint lite med kryssing å gjøre. Jeg skjønner ikke hva det skulle være godt for at de skulle utarbeide et regelverk for kryssing når vi allerede har en egen forening for kryssere som har utarbeidet et regelverk som de aller fleste er tilfreds med?

Jeg er enig i at moskusand, kanarifugl mm. ikke burde være tilgjengelige i krysselistene. Det er mulig jeg tar feil, men jeg tror disse artene er med fra artslistene i den gamle nettsiden ornitolog.no som dagens FO-sider er bygd på. Det kan sikkert ordnes slik at D-E arter ikke telles som kryss i Norgeslista (dette trodde jeg ærlig talt var tilfelle, men jeg har aldri sett vitsen med å krysse av moskusand i lista, så jeg har ikke sett om det fungerer i praksis).

Det er fullt mulig for administratorer å gå inn i de enkelte listene og fjerne arter som ikke er godkjent av NSKF hvis ikke observatøren har gjor dette selv. Det har vært en listekomité i FO som har tatt seg av dette, men dette er et tidkrevende arbeid og det har gått noen år siden siste "ryddesjau" ble foretatt.

Vi ønsker selvsagt at så mange kryssere som mulig, helst alle, legger inn sine lister på FO-sidene, men dette er 100% frivillig. Det er ikke samme kultur i Norge for å "blottlegge" krysselistene sine som f.eks. i Sverige. Det fikk bl.a. redaksjonen i årboka erfare da de for noen år siden skulle lage en artikkel om Topp-10 på Norgeslista og mange av de som ville ha befunnet seg på Topp-10 ikke har lagt ut sine lister. Det er synd at man velger å slette sine krysselister fra FO-sidene fordi man er uenig i regelverket, men er det noe vi kan gjøre med det?

Jonas
Reglene som diskuteres her er til for at alle skal kunne krysse på de samme premissene, noe som er nødvendig når listene publiseres og sammenlignes i et forum som kryssesidene til FO.

"Regler" for fuglenes ve og vel kommer under etiske retningslinjer, og det er en annen sak (som stadig blir diskutert, både i forbindelse med kryssing og ikke minst fotografering).

Som sagt er de gjeldene reglene ikke mer låst enn at de kan presiseres eller endres om det skulle komme konkrete og velbegrunnede forslag til dette. Folk har ulike tilnærminger til fuglekikking og kryssing. Jeg skjønner godt at folk gjerne reiser for å se en levende tårnugle vises frem til et annonsert tidspunkt. Det er fullt mulig at jeg selv gjør det, med den motivasjonen at tårnugla rett og slett er en kul fugl. Men krysses i listene på denne nettsiden med dagens regler kan den neppe.

Jonas
Siste setning i BSE sitt innlegg er vesentlig i denne diskusjonen. Alle kan føre hvilke lister de måtte ønske, uten både regler og skrupler. Regelverket til FO gjelder kun når krysselistene legges ut på FO sine nettsider (noe vi selvsagt øsnker at flest mulig gjør!). Dette tror jeg også at alle skjønner og aksepterer.

Når det er sagt så er ikke reglene "hugget i stein", så det er ikke utenkelig at disse kan endres eller presiseres dersom det skulle komme ønsker om dette med konkrete forslag. Dette har aldri vært noe tema så lenge jeg har vært med i FO.

Jonas
Meldingen var som følger:

"Til medlemmer i Feltornitologene! Det er nå tid for å betale kontingent og medlemsavgift for 2013. Vi ber om at 300 NOK settes inn på kontonummer 1594.08.37364 senest 15. januar. Merk betalingen med ditt navn. Hilsen styret"

Er det flere som har opplevd at denne meldingen har forsvunnet?


Jonas
Fra Svenske Club 300 uttales det: "Vårt nya larmsystem Bird Alarm är snart klart. Appar för iPhone, Android och Windows Phone kommer kunna hämtas till din telefon, preliminärt i slutet av januari 2013."

Som de fleste vet, er det svenske Nordicstation som utvikler systemet som vi også skal få glede av her i Norge. Det jobbes parallelt med å tilpasse den norske versjonen, så det vil forhåpentligvis ikke drøye så langt inn i nyåret før vi kan ha glede av BirdAlarm også i Norge.

Godt nyttår!

Hilsen Jonas
Det kommer ikke til å oppdateres lokaliteter i dagens versjon av BMS. Forandringen (forbedringen) kommer med den nye appen Bird Alarm.

Hilsen Jonas
For å svare direkte på spørsmålet til HFI: Ja, Norge blir med på den nye Bird Alarm. Den nye appen utvikles også av Nordicstation, og vil erstatte dagens BMS. Det vil komme mer informasjon om dette litt senere da lansering nærmer seg.

Hilsen Jonas
Årboka nådde også Kongsvinger i går. Ingen bretter her (høres ut som om Posten kan ha herjet litt med bladet til MDA). Førsteinntrykket er et proft og fyldig blad med god kvalitet både på innhold, layout og trykk. Jeg vil berømme redaksjonen for stor innsats!

På side 13 (flekkpetrell) står det 2011 i stedet for 2010, og bildet av BNY på side 69 er det jeg som har tatt, og ikke JKN som er kreditert. Ikke så farlig, da Bård er en kjekk kar uansett!

Jeg har såvidt startet å lese bladet. Gleder meg til fortsettelsen!

Jonas
 
Forumoversikt » Profil for JLA » Innlegg av JLA
Gå til:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team